Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Latvijas teātru ābolu ķocis. Valmieras drāmas teātra Egoisti

Latvijas teātru ābolu ķocis. Egoisti. Pēc M. Gorkija lugas Sīkpilsoņi motīviem. Režisors Viesturs Meikšāns. Valmieras drāmas teātris. Vērtējums piecu punktu skatlā.Maija Treile Viestura Meikšāna Egoistu pirmais cēliens liek domāt par pilnīgu Gorkija lugas dekonstrukciju un atteikšanos no dramatiskas izrādes struktūras, lai performancē akcentētu epizodiskumu, spēles ar laiku un telpu, profesionalitāti un amatieriskumu, gaismas un skaņas iedarbību.

Reiņa Suhanova veidotā spēles telpa tiek gan paplašināta, darbībai notiekot ārpus zāles, gan noslēgta, uz brīdi skatītājiem liekot justies ieslodzītiem šajā dzīves haosa mikromodelī.

Otrais cēliens tomēr pamazām saslēdz fragmentāros iespaidus strukturāli īpatnējā veselumā, finālā izstāstot arī dramatisku stāstu par cilvēkiem, kas nespēj un īsti arī nevēlas tikt galā ar savu egoismu, infantilismu, privātīpašnieciskumu. Par eksaltētiem ideāliem un nespēju tos realizēt. Izrādē precīzi iezīmētas divu paaudžu attiecības, vienlaikus ļaujot domāt arī par aktieru paaudzēm, kas atšķiras aktierspēles ziņā. Taču tā nav nekonsekvence, bet gan idejiska izvēle. Iestudējuma forma nav izskaistināta, lai no malas ērti pastāstītu stāstu par «egoistiskajiem viņiem». Izrāde ir pat kaitinoša, pieļaujot divas reakcijas: norobežošanos no notiekošā vai cenšanos izprast, kas tieši kaitina, un tādējādi atrodot egoistu arī sevī.

Atis Rozentāls * * * *

Aktuāla izrāde, jo tās objekts ir paši no sevis noguruši cilvēki, kādus mēs desmitiem un simtiem sastopam ikdienā. Izteikts paaudžu nodalījums, kurā jaunie ir sevī apmaldījušies un pat viņu dumpinieciskums ir kusls, bet vecie - vai nu aprobežotas niecības, vai alkoholiķi. Viestura Meikšāna veiktā Gorkija Sīkpilsoņu sižeta pielāgošana mūsdienu situācijai ir attaisnojusies, lai arī atšķirība starp lugas tekstu un aktieru improvizācijās radīto ir jūtama un pamanāma. Šis ir tas gadījums, kad viss ir skaidrs - režisora pozīcija, iecere (izrāde pieteikta kā performance) -, un tieši šī konsekvence padara izrādi brīžiem vienmuļu. Panaivi ir rādīt bez mitas kliedzošu tēvu armijas biksēs, māti kā visprimitīvāko klišeju par biklu provinces inteliģenti ar copītē saņemtiem matiem utt. Jaunieši izrādē parādās nevis kā personības, bet kādas lielākas masas sastāvdaļas. Pat ja aktieriem izrādes radīšanas process ir bijis interesants, ne par vienu no viņiem šoreiz nevar teikt, ka būtu sasniegts kāds jauns līmenis vai radīts atmiņā paliekošs tēls. Profesionāli korekti, bet ne vairāk. Interesanta iecere ir iekļaut izrādē Anetes Kozlovskas dziesmas ar Čaka tekstiem, kā arī bezgala ironisko, bet asprātīgo priekšnesumu 1. cēliena beigās. Šī apzināti skolnieciskā «mākslas radīšana» par varoņiem pasaka vairāk nekā daudzvārdīgie teksti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja