Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Andris Freibergs veido scenogrāfiju Maskavā

8.oktobrī paredzēta pirmizrāde Maskavas leģendārajā Ļenkom teātrī Džeimsa Goldmana lugai Lauva ziemā. Skatuvisko ietērpu – scenogrāfiju un kostīmus veidojusi komanda no Latvijas – Andris Freibergs un Kristīne Pasternaka.

Pirms četrdesmit gadiem amerikāņu dramaturga Goldmena sarakstītā luga Lauva ziemā ir bieža viešņa pasaules teātros un arī kino, jo tā dod lielisku iespēju aktieriem veidot izcilus tēlus – stāsta centrā ir divu Britānijas valdnieku pāra - karaļa Heinriha II Plantageneta un viņa nežēlastībā kritušās sievas Akvitānijas Leonoras – cietsirdīgā romance – mīla un naids un pāri visam – nežēlīgās varas spēles ar mērķi – kam (trim dēliem vai karaļa mīļākajai, Francijas princesei) nodot mantojumā troni?

Marka Zaharova vadītajā  teātrī gan luga ieguvusi nosaukumu Akvitānijas lauvene, pielāgojoties topošās izrādes galvenajai zvaigznei - aktrisei Innai Čurikovai, kura tēlos īstā "lauvas" – karaļa Heinriha II ieslodzīto Leonoru. Heinriha lomā – vidējās paaudzes teātra sekssimbols un talantīgs aktieris Dmitrijs Pevcovs.

To, ka izrāde, kuru iestudējis slavenais krievu kinorežisors Gļebs Panfilovs ar savu sievu –  aktrisi Innu Čurikovu kā centrālo tēlu, gaida kulta notikuma liktenis nevar noliegt. Tādēļ aušīgā dzimtes maiņa izrādes nosaukumā Ļenkomā ir piedodama.

Atgādināšu, ka tieši  "lauvenes" Leonoras loma dižām aktrisēm nesusi prieku –  sešdesmitajos gados tapušajā Entonija Hārvija filmā  Lauva ziemā  "lauvu"- karali spēlēja lieliskais Pīters O'Tūls, taču Oskaru par šo lomu saņēma "lauvene" Leonora -Ketrīna Hepberna. Arī 2003.gadā britu filma Lauva ziemā, kuru veidoja Andrejs Končalovskis, bija liktenīga Eleonorai – Glenai Klouzai, kas par darbu tika pie Zelta Globusa. Atcerēsimies arī mūsu pašu izcilo Mihaila Kublinska izrādi Nacionālā (tolaik Drāmas) teātra Aktieru zālē – ar divām brīnišķām lauvenēm – trausli spīvo Lidiju Freimani un nežēlīgi cēlo Elzu Radziņu un atbilstoši karaliskiem partneriem Heinriha II tēlā – Hariju Liepiņu un Intu Burānu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja