Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Arsenālā rādīs Aleksandra Čaka dzejas izrādi Notekcaurule

2. un 20. maijā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls fotogrāfa Egona Spura darbu izstādē Vieta, izcila skatienam viesosies Aleksandra Čaka dzejas izrāde Notekcaurule, vēsta Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Iveta Ruskule.

Izrādi radījis Jaunā Rīgas teātra aktieris un režisors Varis Piņķis sadarbībā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kontrabasistu un komponistu Kristapu Pētersonu. Tās nosaukums Notekcaurule patapināts no Čaka poētiskās pasaules, kurā dzejnieks romantiski mīl, ir puiciski trakulīgs, aizrautīgi priecājas, gaiši skumst, grimst sapņos un pasauli sevī tver neskaitāmās sajūtu niansēs. Savu versiju par Čaku Varis Piņķis piesaka kā "izrādi par smaržām un garšām, par klaiņojošo mežonīgo pilsētas suni (Čaku), kurš uzsūc sevī pilsētas burzmu un smakas. Izrāde meklē tik reti sastopamo īsto, nebanālo erotiku. Izrādi papildina kontrabass, kas nav tikai pavadījums dzejai, bet netiešs Čaka ekspresīvās dvēseles atspoguļotājs".

Čaka dzejas viesošanos Egona Spura foto pasaulē īpašu un likumsakarīgu padara abu mākslinieku konceptuāli un poētiski radniecīgais Rīgas redzējums, kas visprecīzāk un spilgtāk guvis atainojumu Egona Spura fotogrāfiju kolekcijā Rīgas 19. gadsimta un 20. gadsimta sākuma proletāriešu rajonos.

Egons Spuris nozīmīgu sava radošā darba posmu veltījis Ogrei, kur bijis fotokluba Ogre mākslinieciskais vadītājs un daudzu šodienas Latvijas fotomākslas autoritāšu skolotājs un radošais iedvesmotājs. Kādreiz Ogrē draugu Elvīras Brambergas un Pāvila Vīlipa vasarnīcā viesojies arī Aleksandrs Čaks, savu braucienu uz tolaik populāro kūrortpilsētu aprakstot tēlojumā Pēdējā deramdiena pie Lebiņas upes, kas kļuva par ierosmes avotu Čaka dzejas izrādes Notekcaurule iestudēšanai Ogres Vēstures un mākslas muzejā.

Izrāde Notekcaurule būs skatāma 2. maijā plkst. 19 un 20. maijā plkst. 20 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls Vecrīgā, Torņa ielā 1. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja