Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Gatavojas starptautiskajam monoizrāžu festivālam "Zvaigzne"

No 1.oktobra līdz 5.oktobrim Rīga notiks jau sestais starptautiskais monoizrāžu festivāls "Zvaigzne", ko veido aktrise Dzintra Klētniece. "Zvaigznes" atklāšana ar izrādi "Dziedošais Mihoelss" notiks Rīgas Ebreju kopienas namā. Festiāls norisināsies Ed.Smiļģa Teātra muzejā, neatkarajā teātrī "Kabata", Jāņa Akuratera muzejā, kā arī Jaunogrē, Ventspilī un Daugavpilī.

Monoizrādes vērtēs žūrija, kas darbosies teātra zinātnieces, Krievijas Teātra Darbinieku savienības teātra kritiķu kabineta vadītājas Eleonoras Makarovasvadībā. Tās sastāvā režisors Andrejs Kritenko (Vācija) un vairāki pārstāvji no Latvijas. Šī gada festivāla programmā ietvertas izrādes no Izraēlas, Krievijas, Ukrainas, Serbijas un Latvijas.

"Dziedošais Mihoelss" stāsta par izcilā ebreju aktiera un režisora Solomona Mihoelsa, kura dzīves ceļš aizsākās Daugavpilī, personību, dzīvi, jaunradi un traģisko bojāeju. Poēmu - oratoriju, kas pārtapusi izrādī, sacerējis un izpilda Krievijas Tautas skatuves mākslinieks Marks Rozovskis.

Festivāla programmā arī iizrāde "Madonna no Piņegas krastiem", ko pēc izcilā krievu rakstnieka Fjodora Abramova romāna "Māja" veidojis režisors Vladimirs Kulagins. Tajā spēlē Ņižņijnovgorodas teātra aktrise Natālija Kuzņecova. Iestudējumā apbalvots starptautiskajos monoizrāžu festivālos Vroclavā, Jaroslavļā, Pēterburgā, Petrozavodskā un Viskrievijas festivālā Permā.

Serbu aktrises Veras Mujovičas izrāde "Stāsts par Soņečku" veidota pēc Marinas Cvetajevas tāda paša nosaukuma dzejoļu cikla, veltīta krievu Sudraba laikmeta aktrisei Krievijas provinces teātrī, dzejnieces draudzenei Sofijai Holidejai.

Izraēlu festivālā pārstāvēs Annas Vlasovas monoizrāde "Un Dievs radīja sievieti" - savdabīgu pantomīmas, leļļu, masku un videomākslas apvienojumu. Uzvedumā bez teksta tiek atklāti Vecās Derības notikumi piecās daļās: Pasaules radīšana, Ādams un Ieva, Zāra un Īzaka, Rebeka un dēli, Raele un Lea.

No Ukrainas festivālā piedalīsies divas aktrises: Lidijas Daniļčukas (Ļvova) ar virtuozo skatuves numuru "Ričards pēc Ričarda", kuru pēc Šekspīra monologiem un replikām veidojusi režisore Irīna Voļicka, un Marija Gruņičeva (Kijeva) ar iestudējumu "Es tevi gaidu, mīļotais" (pēc Dario Fo).

"Zvaigzne" noslēgsies ar latviešu mākslinieku izrādēm. Māris Pūris uzvedis Marsela Mitua "Koncertmeistaru", bet Viktors Jansons - Jāņa Ziemeļnieka dzejas kompozīciju "Es eju bojā, iekārodams tevi...", kurā ar savām dziesmām piedalās Juris Kulakovs.

Festivāla "Zvaigzne" noslēgums, uzvarētāju paziņošana un balvu pasniegšana - svētdien, 5.oktobrī Ed. Smiļģa Teātra muzejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja