Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kaislību virpulī

Viņas/Viņa ceļš līdz altārim komēdijā ar melodrāmas elementiem

Sieviete iemīlas vīrietī (kas pēc divarpus stundām izrādīsies sieviete), kurš/kura mīl citu vīrieti, kurš mīl sievieti, kura... Ja izklausās pēc Holivudas vasaras grāvēja, atliek mierināt — Šekspīrs. (Tiesa, kino industrija "slavenāko angli" citējusi ne reizi vien.) Valmieras Drāmas teātris pēc V.Šekspīra lielo traģēdiju iestudējumiem šajā sezonā priecēs skatītājus ar komēdiju. Vienu no asprātīgākajiem un dzirkstošākajiem V.Šekspīra darbiem — komēdiju Divpadsmitā nakts — Valmierā iestudējis igauņu režisors Andress Lepiks. Valmieras Divpadsmitajā naktī gan savu pirkstu pielicis arī XXI gadsimts, ļaujot mīlas peripetijām risināties, kā saka teātra direktore Evita Sniedze, "komiskas melodrāmas žanrā". Laimīgas beigas krīzes apstākļos teātris garantē.

Divpadsmitās nakts pirmizrāde VDT notiks, kā uzsver teātris, tieši nedēļu pēc V.Šekspīra dzimšanas dienas — 30.aprīlī, un turpinās tradīciju ik sezonu iestudēt vismaz vienu izcilā dramaturga darbu. Pirms dažiem gadiem Divpadsmito nakti iestudēt VDT esot gribējis Oļģerts Kroders, bet... pārgribējis. Šogad pie iestudēšanas ķēries A.Lepiks, ko VDT skatītāji atcerēsies kā Igauņu bēru režisoru. Luga stāsta par jaunu meiteni Violu, kas pēc kuģa avārijas meklē savu dvīņubrāli. Lai drošāk — pārģērbjas par vīrieti un... saceļ veselu mīlas kaislību virpuli. Par Cezārio pārģērbtajā Violā kā sievietē iemīlas Olīvija, pati Viola iemīlas Orsīno, kurš sadraudzējies ar Cezārio, bet Orsīno un Violas dvīņubrālis Sebastjāns... Sižetā daudz pārpratumu un joku, ko palīdzēs izcelt speciāli VDT tapis jauns Divpadsmitās nakts tulkojums. Bet izrāde, kaut beigsies laimīgi — ar pareizo pāru laulībām —, tomēr vairāk stāstot par cilvēkiem, kas pārņemti ar sevi un pašas maigās jūtas mīl vairāk nekā objektu, pret kuru mīla vērsta. Stilistiski izrāde būs filmās redzamo 60.gadu dzīves baudītāju stilā, tādēļ neizpaliks arī deva manierīguma. Bet pāri visam komēdijas prieks un nekādas moralizēšanas, sola A.Lepiks: "Sākumā sastopam vientuļas, sašķeltas dvēseles un lauztas sirdis, bet izrādes beigās dejo vismaz divi, ja ne trīs laimīgi laulātie pāri. Taču āksts Feste dziesmā cildina pašu dzīvi (nevis laulību!) — luga un izrāde ir slavinājums dzīvespriekam un aicinājums dzīvot ar vaļējām acīm!"

Izrādē spēlē Valmieras Drāmas teātra iemīļotie aktieri — E.Vāne, I.Siliņa, M.Bezmers, I.Lieckalniņa, I.Puķe, A.Apinis, I.Pukinska, I.Ramute, R.Rudāks, A.Osis, J.Johansons, K.Salmiņš, M.Meiers, J.Laviņš, P.Nimrods, K.Neimanis un I.Vanags. Scenogrāfs A.Ozoliņš, kostīmu māksliniece A.Heinrihsone, mūzikas autors E.Zilberts.

***

Pirmizrāde

V.Šekspīra Divpadsmitā nakts


Valmieras Drāmas teātrī 30.V plkst.18.30, nākamās izrādes — 2.V. plkst.18.30, 3.V plkst.13

Biļetes VDT kasēs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja