Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kasteluči un Dantes Elle piektdien Rīgā

Tiem, kurus interesē laikmetīgais teātris, bet uz teātra festivāliem aizbraukt, lai jaunāko redzētu klātienē, nav iespējams, Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas muzeja projektu kim? un ARTE TV sagatavojis dāvanu — laikmetīgā teātra režisoru un horeogrāfu izrādes Latvijā. Līdzīgi kā Metropolitēna operas vai Maskavas Lielā teātra baleta iestudējumus, teātra mākslu Rīgā baudīsim uz ekrāniem. Dzīvas mākslas pārdzīvojuma, iespējams, trūks, tomēr tā ir lieliska iespēja iepazīt teātra daudzveidību. Pirmais "teātra seanss" — piektdien kim? telpās spīķeru kvartālā Maskavas ielā 12/1. Turpmāk pa izrādei rādīšot ik mēnesi.

Pirmajai reizei pasākuma organizētāji izvēlējušies vienu no pamanāmākajām pērnā gada izrādēm Eiropā — itāļa Romeo Kasteluči Soc?etas Raffaello Sanzio iestudēto Dantes Dievišķo komēdiju. Spīķeros 5.jūnijā plkst. 19 interesenti varēs noskatīties pirmo triloģijas daļu — Elli. Izrāde ierakstīta pērn Aviņonas teātra festivālā Pāvesta pils pagalmā. Jāatzīmē, ka Dievišķās komēdijas R.Kasteluči versija tapa tieši šim festivālam. Ieraksta režisors Dons Kents, ieraksta garums — pusotra stunda, ieeja uz seansu skatītājiem — bez maksas.

Kā pēc festivāla pirmizrādes rakstīja kritiķi, režisoram izdevies ne tikai atveidot uz skatuves grandiozo Dantes darbu, bet padarīt to par savējo. Ne tikai tāpēc, ka R.Kasteluči Ellē — faktiski bezvārdu telpā (jo izrādei nav teksta) vienīgā cilvēka balss skaņa ir režisora vārdi, iznākot spēles telpas priekšā izrādes sākumā un sakot: "Mans vārds ir Romeo Kasteluči." Režisors kā ierasts meistarīgi strādā ar skaņām, mūziku, vizuāliem un emocionāliem tēliem — mākslinieka — mesijas, mākslinieka — grēcinieka ideju, indivīda un pūļa konfrontāciju, emocionālām vai šķietami nostalģiskām ainām, kas izrādes struktūrā iegulstas pārsteidzošās kombinācijās. "Piemineklis sāpēm, kura centrā ir jautājums par cilvēces nākotni," — par izrādi raksta Rīgas skates organizētāji.

1960.gadā dzimušais itāļu mākslinieks, kas jau vairāk nekā divdesmit gadu strādā kopā ar teātra kompāniju Soc?etas Raffaello Sanzio, tiek uzskatīts par vienu no provokatīvākajiem un pretrunīgākajiem Eiropas teātra režisoriem. Principiāli noraidot ideju par tekstā balstītu teātri, viņš izrādēs uzsvaru liek uz darbu ar skaņām, gaismām, krāsām, mizanscēnām, panākot satricinošu, brīžiem pat satriecošu efektu.

Arī Elle, visticamāk, skatītāju emocionāli vienaldzīgu neatstās — sākot ar suņiem, kas plosa mākslinieku, līdz akrobātikai uz Pāvesta pils sienas, no izpildītāja totālas vientulības izjūtas līdz bērnu rotaļu ainai. Romeo Kasteluči uzskata, ka teātrim jāielaužas cilvēka apziņā caur visām maņām un uztveres kanāliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja