Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Māte cenšas pavedināt dēlu. Izabella Ipēra spēlē Floriana Zellera lugā Ņujorkā

Aktrise Izabella Ipēra atveido galveno lomu mūsdienu franču dramaturga Floriana Zellera lugas Māte jauniestudējumā Lindas Grosas teātrī Ņujorkā

Kompānijas Atlantic Theater Company producēto izrādi varēs apmeklēt līdz 13. aprīlim. Nenogurdināmā franču dīva šogad būs skatāma vismaz piecās filmās (viena no tām – režisora Nīla Džordana drāma Greta – nesen tika demonstrēta Latvijas kinoteātros) un piedalīsies vairākos teātra projektos.   

Māte tiek raksturota kā kompakta, izteikti franciska kamerluga, drūms farss ar freidisku ievirzi. Galvenā varone – pusmūža sieviete, vārdā Anna, – izmisīgi gaida cilvēku, kuru mīl visvairāk. Tikai viņš spēj viņu glābt un atbrīvot no krīzes, kurā viņa ir nonākusi. Šis vīrietis ir Annas 25 gadus vecais dēls (lomā – Džastiss Smits). Viņš dzīvo kopā ar draudzeni un ar vecākiem gandrīz nekontaktējas. Annai un viņas vīram (Kriss Nots), kurš aizdomīgi bieži kavējas darbā un kuru Anna ienīst, ir ne tikai dēls, bet arī meita. Taču tieši dēla prombūtne Annai sagādā vislielākās ciešanas. Pēc strīda ar draudzeni viņš negaidīti parādās vecāku mājās pie brokastu galda. Māte uzvelk īsu sarkanu kleitu, melnas zeķbikses, augstpapēžu kurpes, iedzer zāles un cenšas pavedināt dēlu. Drīz ierodas dēla draudzene (Odesa Janga), kurai mugurā ir tāda pati kleita kā Annai. Ģimenes karš var sākties.

Šis tēls ideāli papildina Izabellas Ipēras izaicinošo kino un teātra lomu galeriju. Anna ir bīstama sieviete, taču visvairāk viņa apdraud pati sevi, nevis apkārtējos. Uz skatuves Izabella Ipēra ir nepārtrauktā kustībā – nesaudzējot spēku un enerģiju, viņa piepilda skatuvi ar "halucinogēnām aktivitātes brāzmām", ziņo teātra apskatnieki. Lai uzsvērtu mātes prāta nemierīgumu, katra lugas aina tiek atkārtota divas vai trīs reizes – ar citu emocionālā sprieguma pakāpi.

Franču laikmetīgajā dramaturģijā Florians Zellers tiek atzīts par Jasmīnas Rezā troņmantnieku, kurš nežēlīgi preparē vidusšķiras dzīvi un ieradumus. Latvijā par Floriana Zellera speciālistu var uzskatīt režisoru Intaru Rešetinu, kurš uzvedis divas viņa lugas – Ja tevis vairs nebūtu Dailes teātrī un Tēvs Nacionālajā teātrī (iestudējuma nosaukums Ak, tētīt).

Režisora Tripa Kalmena Ņujorkā iestudētā Māte ir guvusi pretrunīgas kritiķu atsauksmes, taču neviens neapšauba Izabellas Ipēras diženumu. "Viņa jūs aizvilina uz bīstamākajām vietām, par kuru eksistenci jums nav bijis ne jausmas. Varbūt jūs negribētu sekot viņai līdzi, taču, ja aktrises sniegums ir tik pārliecinošs, jums nav citas izvēles," konstatē laikraksta The New York Times teātra kritiķis Bens Brentlijs.

Skatītājiem Eiropā drīz būs iespēja redzēt Izabellu Ipēru režisora Roberta Vilsona jauniestudējumā Marija teica to, ko teica, kas vēstī par Marijas Stjuartes dzīves pēdējo dienu (teksts – Derils Pinknijs). Pirmizrāde notiks Parīzē 22. maijā. Pēc izrāžu sērijas Francijas galvaspilsētā, kas turpināsies līdz 6. jūlijam, uzvedums dosies Eiropas turnejā. Pēc tam Izabella Ipēra atgriezīsies uz Parīzes Odéon-Théâtre de l’Europe skatuves – viņa tēlos galveno lomu Tenesija Viljamsa lugā Stikla zvērnīca, kuru iestudēs režisors Ivo van Hove. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja