Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Multidisciplināra maize

Sadarbojoties ar starptautiskiem nozares profesionāļiem, Rīgas cirks vairo savu nozīmību un atpazīstamību arī ārpus Latvijas robežām.

Turpinot jaunās teātra trupas Kvadrifrons un izstāžu sērijas iesākto – turpinot pārrakstīt iedzīvotāju apziņā Merķeļa ielas cirku kā multifunkcionālu mākslas centru, vakar Rīgas cirkā tika atklāta starptautiska cirka nozares profesionāļu laboratorija CS LAB#4. Tajā piedalīsies virkne vadošo Eiropas cirka organizāciju vadītāju un pārstāvju. Laboratorija tiek rīkota sadarbībā ar Eiropas cirka un ielu mākslas organizāciju tīklu Circostrada. Katru gadu tā norisinās citā valstī. Šogad Rīgā un Cēsīs no 2. līdz 4. jūlijam tiks pētītas tēmas par cirka vērtībām, kas rodas mākslinieciskajā procesā, un to, kā tās var tikt izmantotas, organizējot darba procesu.

Savukārt 5. jūlijā plkst. 21 notiks apvienības CuntsCollective (Dānija) projekta Ask the Bread prezentācija – izrāde, kas aicinās vērot mākslinieku rezidenču programmā radīto veikumu. Pēc redzētā būs iespējams piedalīties sarunā ar apvienības CuntsCollective māksliniecēm. To iesildīs Agates Lielpēteres izstādes Bruised and Confused/Līdz kāzām sadzīs atklāšana ziloņu stallī no plkst. 19.

Iedvesmojoties no latviešu fotogrāfes Vikas Ekstas fotogrāfiju sērijas Dievs. Daba. Darbs, projekta ietvaros top t. s. work-in-progress fiziskā teātra izrāde, kurā tiek pētītas tēmas par vientuļas sievietes dzīvi laukos, lauku dzīves ritumu un saikni starp cilvēku un pārējo dabu.

Projekta nosaukums (tā tiešais tulkojums latviešu valodā būtu "jautā maizei") radies, iedvesmojoties no moldāvu dzejnieka Liviu Damianu poēmas Maize: "(..) maize nav tikai zīme priekam, maize ir bijusi arī sāpīgs sapnis (..)". Dzīve laukos bieži idealizēta, saucot to par idilli – zaļa, klusa un mierpilna. Pastāv tendence lauku dzīvi attēlot kā kaut ko skaistu un noteikti veselīgu, kā sapni, utopisku vietu, kur noguruši cilvēki brīvdienās glābjas no pārpildītajām pilsētām, kā izsapņotu Eldorado. Taču daļa no dzīves laukos ir arī raupjā maizes garoza. Lai izprastu šo dzīvi, jāsadzird lauku iedzīvotāju "maizes stāsti". Prezentācijā būs iespējams redzēt pirmā izrādes tapšanas posma rezultātu īsā izrādes formā, bet darbs pie tās pilnveidošanas turpināsies rezidencēs Ģertrūdes ielas teātris un The Interdisciplinary art group SERDE.

Tone Haldrupa Lorencena, projekta režisore no Dānijas, dalās savos iespaidos: "Mēs esam ļoti pateicīgas, ka varam Rīgas cirkā rezidences laikā pilnībā nodoties eksperimentiem, koncentrējoties uz procesu, nevis rezultātu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja