Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Nacionālajā teātrī iestudēs Spēli ar uguni

Latvijas Kultūras akadēmijas teātra režijas maģistrantūras studente Lelde Eglinska kopā ar radošo grupu strādā pie zviedru dramaturga Augusta Strindberga lugas Spēle ar uguni izrādes Nacionālajā teātrī. Izrāde būs mūsdienīgs skatījums uz pirms 125 gadiem sarakstīto lugu, un Nacionālā teātra aktieri Dita Lūriņa, Ainārs Ančevskis, Egils Melbārdis, Ģirts Jakovļevs, Helga Dancberga un Ieva Aniņa tiks ierauti kādas ģimenes savstarpējo  attiecību risināšanas virpulī.

Ar saviem darbiem Strindbergs ir ietekmējis gan Eiropas, gan Amerikas teātra un kino attīstību, viņa ietekme jūtama Ingmara Bergmana un Larsa fon Trīra daiļradē. Tulkotāja Solveiga Elsberga par A. Strindbergu saka: "Zviedru kritiķi apgalvo, ka Strindberga mūžs ir bijis desmit reizes intensīvāks nekā parasta cilvēka mūžs. Un pats Strindbergs raksta, ka esot bijis ieņemts franču revolūcijas laikā un no tā viņa kūsājošā enerģija."

Lelde Eglinska par savu izvēli diplomdarba iestudējumam stāsta, ka tā joprojām pārsteidzošs ir veids, kādā autors caur spriedzes pilniem dialogiem aprakstījis cilvēka emocionālos stāvokļus un atklājis psiholoģiskās ekspresijas ceļu, kas liek mums pavērties cilvēka konfliktu un kaislību ekrānā.

Jau pāgājuša gadā nogalē Zviedrijā un visā pasaulē aizsākušies pasākumi izcilā zviedru dramaturga, rakstnieka, fotogrāfa, gleznotāja Augusta Strindberga nāves simtās gadadienas piemiņai, kas turpināsies visu 2012. gadu. Jaunās režisores Leldes Eglinskas diplomdarba izrāde, kas ir iekļauta Strindberga gada pasākumu sarakstā, aktualizēs Strindberga gadu Latvijā. Iestudējums top, sadarbojoties Latvijas Kultūras akadēmijai ar Nacionālo teātri un Zviedrijas vēstniecību Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja