Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Par zobiem un sivēniņiem

Leļļu teātris piedāvā divas jaunas izrādes — Gudrais zobiņš un Trīs sivēniņi un Vilks. Spēlēsimies

Leļļu teātra jaunākās izrādes — Dainas Strelēvicas lugas Gudrais zobiņš — pirmizrāde paredzēta šosestdien. Tā tapusi sadarbībā ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centru, domāta pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem un stāsta par mutes kopšanu un vesela smaida saglabāšanu.

Aktrise Dace Vītola jeb Daktere Circene, kurai gan neesot nekāda sakara ar pazīstamo politiķi, piebilst — cerams, ka, pēc izrādes aizejot mājās, bērni ne tikai paši cītīgāk tīrīs zobus, bet atgādinās to arī vecākiem. Viņas kolēģe Evita Klimavičiusa jeb Māsiņa Tūbiņa piebilst: "Paši zināt, ka bieži vien mamma bērnam saka: tīrīsim zobiņus, bet viņš to negrib darīt vai atliek uz vēlāku laiku. Un — skat — pēc kāda laiciņa jau klāt ir džentlmenis Kariess, kas mūsu izrādē mazliet ar ironiju tiek dēvēts par labāko zobu stilistu un mutes dizaineru..."

Izrādes darbība risināsies atraktīvi iekārtotā nelielā zobu klīnikā, kur aktieri dziedot, dejojot un runājot stāstīs, kā jārīkojas, lai Kariess tomēr nepielavītos un nedarītu savus sliktos darbus. "Mūsu bērniem jau tagad ir tiesības izvēlēties — tīrīt zobus vai to nedarīt, lietot kolu un našķus. Tādēļ izrādē rīkosim derības. Balvā var iegūt tīrus, baltus, koptus zobus vai arī ar Kariesa palīdzību "dizainētos" — ar dažnedažādiem caurumiem un bojājumiem," komentē kolorītā Kariesa atveidotājs aktieris Edgars Kaufelds. Aktieri gan neslēpj, ka bez nelielas didaktikas, protams, neiztiks. "Tomēr mēs centīsimies nekratīt ar pirkstu un neteikt: sak, ja tu netīrīsi zobus, tad būs tas un tas... Katram skatītājam secinājumi jāizdara pašam." Starp citu, šī izrāde ir labi piemērota izbraukumiem, tādēļ to būs iespējams noskatīties arī tiem bērniem, kuri netiek uz Rīgu. "Tuvākajā laikā viesosimies Ķekavā un Ādažos, par mums ieinteresējušies arī Kuldīgas pusē."

Vēl viens aprīļa jauniestudējums ir Valda Pavlovska sarakstītā un iestudētā izrāde Trīs sivēniņi un Vilks. Spēlēsimies. Aktieris un režisora asistents Edgars Lipors teic — šī nav klasiskā brāļu Grimmu pasaka, bet gan mūsdienīgs stāsts. "Izrāde varētu risināties jebkurā no Rīgas vai Pierīgas pagalmiem, kur apkārtējās mājās dzīvo ģimene ar trim meitiņām un kaimiņos parādās ģimene, kurā aug viens puika. Viņi pamazām sapazīstas, saspēlējas un sadraudzējas, un izrādes pamatā ir šīs attiecības." Izrādē uz skatuves gan parādīsies arī "īstie" sivēntiņi un vilks, bet visgrūtāk aktieriem esot izspēlēt tieši bērnus. "Izmantojam gan mīmiskās, gan spieķu lelles. Turklāt dažkārt darbībā nākas iesaistīties pašiem aktieriem — piemēram, ja Vilks nevar apgāzt sivēnu mājiņu, to dara aktieris," Edgars

Lipors smejas un stāsta, ka, gatavojot izrādi, viņš Babītes skolā safilmējis bērnu izdarības un tad aktieri pētījuši bērnu uzvedību. "Pirmie vērtētāji ģenerālmēģinājumā bija mani bērni, kuriem izrāde ļoti patika. Es uz šo vērtējumu paļaujos, jo, būdami pieredzējuši skatītāji, viņi allaž pasaka precīzas lietas." E.Lipors vēl piebilst, ka izrādes pievienotā vērtība neapšaubāmi ir Gunāra Kalniņa sarakstītā oriģinālmūzika — mūsdienīga un interesanta.

Izrādes

* Izrāde Gudrais zobiņš Leļļu teātrī. Pirmizrāde — 25.IV aprīlī plkst.11; nākamā izrāde — 2.V plkst.11

* Izrāde Trīs sivēniņi un Vilks. Spēlēsimies. 25.IV plkst.11 — krievu valodā, plkst.14 — latviešu valodā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja