Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Rīgā skatāmas labākās Valmieras teātra izrādes

Līdz 30.augustam Rīgā skatāmas astoņas labākās Valmieras teātra izrādes

Nekaitināšu un neieteikšu noskatīties Oļģerta Krodera Ķiršu dārza iestudējumu. Biļešu sen vairs nav. Protams, var iet vaktēt pie Dailes teātra stūra kā vecos laikos, kad pie teātra kasēm naktī stāvēja rindas. Vai tas ir to vērts? Jā. Ko vērti ir Riharda Rudāka Firsa daži žesti vien. Manuprāt, aktiera pēdējo gadu labākā loma. Izcili! Vai Skaidrītes Putniņas klaunes Šarlotes mēmais skatiens zālē, kur nu vēl Ievas Puķes Raņevskas solo un visa ansambļa eksistence kroderiskā traģifarsa kamertonī.

Ja uz Rīgu brauc tāds augstas kultūras teātris kā Valmieras Drāmas teātris (VDT), tā ir garantija, ka tas nav rīkojies pēc principa, kā kādreiz veikalā Sakta komplektēja dāvanu komplektus, — labās smaržas (Ķiršu dārzs) plus klāt piesaiņotas nekam nederīgas ķemmītes un neglīti kabatlakatiņi. Tā nav.

Dailes teātra Mazajā zālē, Nacionālā teātra Lielajā zālē un Rīgas kultūrvidē jaunapgūtajā spēles telpā galerijā/skatuvē Degunradzis no šodienas līdz 30.augustam skatāmi vēl septiņi saistoši VDT iestudējumi, kas iepazīstina ar mīlēto un cienīto teātra aktieru un režisoru meistaru paaudzi un arī ienākošajiem jaunajiem vārdiem, piemēram, režisoru Viesturu Meikšānu, ar kuru teātris saista lielas cerības. Šajās viesizrādēs skatāmi trīs viņa iestudējumi. Pirmais — skandināviska kamerspēle Marionetes. Zinot, ka lugas autors ir Ingmars Bergmans, būs lieki teikt, kas tas nebūs ļoti lustīgs un uzmundrinošs gabals. Radošā grupa šo izrādi iesaka intelektuālā teātra gardēžiem un neiesaka skatītājiem, kuri ir jaunāki par 16 gadiem. Savukārt V.Sigareva Fantomsāpes (režisors V.Meikšāns), iespējams, vairāk novērtēs jaunieši un jaunā talanta Mārtiņa Meiera cienītāji.

Lai arī Valmieras Drāmas teātra rokraksts galvenokārt saistās ar nopietnu, "cilvēka dvēseli izzinošu" (tā aktieris Tālivaldis Lasmanis) repertuāru — te minama M.Zīverta luga Klauns Fiasko (rež. Felikss Deičs), V.Šekspīra Karalis Līrs (rež. O.Kroders), A.Lapiņa Atvari (rež. Varis Brasla) —, tas nenozīmē, ka valmieriešiem nepatīk vienkārši papriecāties — ieģērbties smukās retro drēbēs un dziedāt uz nebēdu 60./70.gadu populāras estrādes dziesmas. Tas viss —

V.Meikšāna iestudētajā koncertuzvedumā Noktirne, kas svētku eliksīra sajūtās virknē tā laika komponistu Aleksandra Kublinska, Edmunda Goldšteina, Ģederta Ramana u.c. melodijas.

Uzmanības vērts arī teātra direktores un dramaturģes Evitas Sniedzes lugas Līdz pavasarim (parafrāze par Blaumaņa Ugunī) iestudējums O.Krodera režijā. Atpazīstama vide un situācijas, mīlas trijstūra latviski meksikāniskas kaislības un koši tipāži izrādi padara līdzīgu seriālam, kas tai palīdzējis kļūt par vienu no populārākajiem un skatītāju pieprasītākajiem iestudējumiem.

*

Viesizrādes

Valmieras Drāmas teātra izrādes Rīgā no 14. līdz 30.VIII, biļetes Biļešu paradīzes tīklā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja