Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rīgas cirkā notiks režisores Ances Kukules izrāde Klitamnestra

Rīgas cirka manēžā 7. un 28. janvārī būs skatāma režisores Ances Kukules izrāde Klitaimnestra, informēja producente Marta Kraujiņa.

Valdnieces Klitaimnestras dzimta nespēj izbēgt no mūžīgi lejupejošas spirāles, kurā kopā vijas atriebība, gods, mīlestība un varaskāre. Sengrieķu dievi ir tikpat asinskāri kā šodienas Naudas, Varas, Slavas un Baiļu dievi. No Senās Grieķijas laikiem daudz kas nav mainījies un antīkajos tekstos atklājas modernu attiecību dinamika, ko izrādes komanda risina, interpretējot un eksperimentējot ar režisora Ježija Grotovska veidotajiem aktiermeistarības treniņiem.

Ideja par izrādi Klitaimnestra režisorei Ancei Kukulei radās esot meistarklasē Polijā, kas veltīta režisoram un Rietumu teātra reformatoram Ježijam Grotovskim. Režisore stāsta: “Kādā no treniņiem, kurā strādājām ar rituālo un meditatīvo spēku, dzima ideja, ka, iedvesmojoties no meistarklasē piedzīvotā, vēlos veidot izrādi, kurā svarīgākais būtu process, kas ļautu aktieriem iedziļināties Latvijas teātros maz izmantotā aktiermeistarības tehnikā. Uzreiz sapratu, kā J.Grotovska metodiku var realizēt caur antīko traģēdiju. Tā prasa emocionāli piepildītu, bet aktīvu, lielas amplitūdas aktiera instrumenta izmantojumu un precīzi koncentrētu spēku.”

Izrāde Klitaimnestra tapusi aktrises Ances Kukules režijas maģistra darba pētniecības procesa ietvaros un guvusi izcilu vērtējumu maģistrantūru beidzot.

Izrāde ir pieturas punkts Latvijas teātrim neierastu aktiermeisterības instrumentu izmantošanā, kuros sevi pārbauda vieni no spilgtākajiem jaunās paaudzes aktieriem. Komandā apvienojušies Nacionālā teātra aktieri: Agnese Cīrule, Madara Bore, Raimonds Celms, Kārlis Reijers un Ance Kukule.

Iestudējuma pamatā ir lugas Sofokla Elektra un Eiripīda Ifigēnija Aulīdā. 

Izrādes radošajā komandā darbojas režisore, skaņu māksliniece Ance Kukule, dramaturģe Laila Burāne, scenogrāfe, kostīmu māksliniece Austra Hauks, gaismu mākslinieks Niks Cipruss, tehniskos risinājumus nodrošina Kārlis Tone. Izrādē spēlē aktieri – Agnese Cīrule, Madara Bore, Raimonds Celms, Kārlis Reijers.

Dramatizējumā izmatots H. Novacka un Ā. Feldhūna antīko traģēdiju tulkojums.

Biļetes uz izrādi pieejamas: http://kvadrifrons.lv/play/9.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja