Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Sākas VII Starptautiskais tautas deju festivāls Sudmaliņas

Šodien sākas VII Starptautiskais tautas deju festivāls Sudmaliņas

Lai gan oficiālais festivāla atklāšanas koncerts paredzēts rīt, 6.augustā, Jūrmalā, visi festivāla dalībnieki jau šo pēcpusdien pulcēsies Brīvdabas muzejā uz Iepazīšanās dienu. Šā pasākuma organizatore Brīvdabas muzeja Izglītojošās un informācijas nodaļas vadītāja Brigita Čikste stāsta: Iepazīšanās diena jau kļuvusi par labu tradīciju, tā notiek jau vairākus festivālus pēc kārtas. "Pasākuma galvenā ideja — lai ārzemju viesiem būtu iespēja gūt ieskatu Latvijas kultūrā, vidē, dabā, sapazīties gan savā starpā, gan arī ar latviešu deju kolektīviem, kas piedalās festivālā," skaidro B.Čikste.

Šajā reizē pasākuma rīkotāji meklējuši līdzsvaru — tā, lai Iepazīšanās diena būtu interesanta ne tikai festivāla dalībniekiem, bet arī muzeja apmeklētājiem. Tādēļ ieplānota dalībnieku parāde un iepazīšanās ar muzeju, vēlāk — koncerts muzeja estrādē netālu no Ķīšezera.

Pēc tam sekos otrā daļa, kur brīvā atmosfērā notiks sadancošanās, tautas spēles un mielošanās ezermalā pie Kurzemes zvejniekciema. Starp citu, arī šajā pasākuma daļā drīkst piedalīties apmeklētāji, kuriem gribas padejot un iepazīties ar tālajiem viesiem.

"Cerams, ka interesentu šodien netrūks, jo deju ansambļi būs redzami nevis tādā skatuves atmosfērā, bet dabiskos apstākļos," saka B.Čikste.

Cik tāli viesi šogad Sudmaliņās piedalās? B.Čikste ar lepnumu teic — spītējot grūtajiem laikiem, ieradušies pat tik eksotiski viesi kā deju kolektīvs Yeongnam Yesuldan no Dienvidkorejas un Rajasthani Folk no Indijas. Sabraukuši arī spāņi, poļi, moldāvi, Krievijas pārstāvji un, protams, mūsu pašu deju grupas.

Kas svešzemju viesiem, arī Sudmaliņu dalībniekiem, Brīvdabas muzejā allaž šķitis eksotiskākais? Brigita Čikste atbild — viņasprāt, interesantākais un pievilcīgākais ir tas, ka te viss ir īsts: "Mēs radām iespaidu par aizgājušo laiku Latviju, par to, kāda mūsu zeme ir bijusi, kādos apstākļos cilvēki dzīvojuši. To panākam, iespēju robežās apdzīvojot muzeja sētas un dodot apmeklētājiem iespēju aktīvi iesaistīties — kaļot piemiņas monētas pie muzeja kalēja, spēlējot senās spēles, staigājot uz ķekatām." To visu varēšot izbaudīt arī šā festivāla viesi.

Ar Sudmaliņām Brigita Čikste ir saistīta ļoti cieši: "Pati esmu vadījusi un joprojām vadu deju kolektīvus, esmu bijusi arī festivāla dalībniece." Šis ir otrais festivāls, kur Brigita rīko Iepazīšanās dienu. "Uzvilkšu savu Krustpils novada tautastērpu, ko esmu mantojusi no mammas, un — uz priekšu!" viņa atklāj. Tā kā visi izdevumi ir uz pašu pleciem, pasākums būs ne tik vērienīgs, kā ierasts. "Tomēr būs prieks gan acīm, gan dvēselei!" sola B.Čikste.

*

Tradīcijas

VII Starptautiskā tautas deju festivāla Sudmaliņas Iepazīšanās diena. Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 5.VIII no plkst.16.

Derīga muzeja apmeklējuma biļete

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja