Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Singajevska aizver vārtiņus

"Ik vakaru, kad satumst un ielās norimst skaļie trokšņi, es sēžu uz gultas malas, šūpoju kājas un ļaujos atmiņām. Man liekas, ka atmiņa ir mans privātīpašums. Kad gribu, paveru atmiņu vārtiņus, ieaicinu jūs savā dzīves dārziņā, bet, kad vairs negribu, vārtiņus aizveru, kaut ko atstājot tikai sev," pirms diviem gadiem izdotajā atmiņu grāmatā _Mans mūžs _raksta Vera Āboliņa Singajevska. Nesagaidījusi savu 91. dzimšanas dienu, 26. aprīļa vakarā vairāku paaudžu mīlētā aktrise aizgājusi mūžībā.

Dzimusi 1923. gada naktī uz 28. aprīli Ukrainā, Kijevas guberņā, Viņņicas apgabalā, Sinarnas sādžā. No 1945. līdz 1953. gadam bijusi Jelgavas teātra aktrise, bet plašu popularitāti guvusi ar lomām Jaunatnes teātrī laikā no 1953. līdz 1992. gadam. Ikviens, protams, nosauks tikai vienu lomu. Un tas ir Karlsons, kuru Singajevska pirmo reizi nospēlēja 1968. gadā. Aktrise ziņkārotajiem pacietīgi stāstīja, ka uzpolsterēšanās Karlsonam aizņem divas stundas un ka tēlu iedvesmojis tolaik mazais dēlēns Māris, kurš stāvējis gultiņā nošļukušiem mutes kaktiņiem. Karlsonu aktrise nospēlēja vairāk nekā 500 reižu, un ar tautas atmiņu strīdas tikai trakais. Bet taisnības labad jāatgādina, ka Vera Singajevska nospēlējusi arī citas būtiskas lomas – teātra vēsturē ierakstīta ir viņas Kuražas māte Ādolfa Šapiro iestudētajā B. Brehta lugā Kuražas māte un viņas bērni (1968) un Katrīna Paula Putniņa lugā, ko Šapiro 1981. gadā iestudēja savam laikam visai eksperimentāli – bērnus spēlēja pieaugušie un otrādi. Atceros, kā sēdēju pirmajā rindā, ne mirkli nešauboties, ka tante ar lielo banti galvvidū tiešām ir pagalma mazākais bērns un jādara viss, lai Katrīna drīzāk atrastu savu pazudušo kaķīti.

Veras Singajevskas liktenis bija neskaitāmas t. s. puiku lomas radio lugās – gan žiperīgāki, kā Toms Soijers, gan lempīgāki, kā Alfons Trīcvaidziņš vai nelaimīgais oktobrēns, kas, vācot metāllūžņus, līdz nāvei pārbijās no zinātnieka kāpņu telpā izliktā lauvas izbāzeņa. 70. gadu bērniem Sniegbaltītes skolas plate ar defektu visiem vienā un tajā pašā vietā un Singajevskas Vilcēna "ķepiņa upītē" ir kaut kas vairāk nekā vien spilgtas bērnības atmiņas. Tā bija ve-sela planēta, kurā mēs visi dzīvojām.

Mieru, tikai mieru… nu jā-vēl Verai Singajevskai jau pa-visam citā kontekstā. Ar viņas un Margaritas Stārastes aiziešanu neatgriezeniski saproti, ka XX gadsimts un bērnība tiešām ir beigusies.

Ir ziedonis, un drīz sāksies pasaules čempionāts hokejā. Aktrisei ļoti patika ziedi, un tikpat kā par saviem krustdēliem viņa uzskatīja mūsu hokejistus, cenšoties neizlaist nevienu spēli. "Es gribētu, lai mani nes Dinamo puiši un tad, kad jau zārciņu laistu iekšā, uz vāka grieztos propellers" – vienā no pēdējām tikšanās reizēm ar publiku, pagājušā gada 25. aprīlī, atverot grāmatu Mans mūžs, iztēlotajā bēru scenārijā, pavasara ziedu ieskauta, sev raksturīgajā vienkāršībā dalījās Vera Singajevska.

Normunds Naumanis, teātra un kino kritiķis

Man kā lauku bērnam pirmās tikšanās reizes ar Singu, kā mākslinieci visā Latvijā ar mīlestību sauca gan lieli, gan mazi, protams, bija caur radio. Vakara pasaciņa bez Harija Misiņa un Veras Singajevskas balsīm nemaz nebija iedomājama. Un nemaz nelikās jocīgi, ka arī mans opītis labprāt nāca klausīties Singas pasakas. Es tolaik nemaz nezināju, ka aktieri strādā teātros.

Vēlāk liktenis ar mani izspēlēja pavisam dīvainu triku – skolu, kurā strādāja mamma, vadīja direktore – Singajevskas klasesbiedre. Tā nu mēs regulāri uzreiz pēc Rīgas Rudbāržos baudījām Singas koncertus, kurus viņa sniedza kopā ar komponisti Elgu Īgenbergu. Vēl tagad manā bērnības fotoalbumā ir bildīte ar trio – sapucētais es, plati pavēris muti, smaidīgā Singa un briļļaina komponiste pie klavierēm. Vēlāk, kad kolhozs skolai aizdeva autobusu, laimīgā barā braucām uz Rīgu, uz Karlsonu, kas dzīvo uz jumta (neaprakstāmi debešķīga bija mana sajūsma, ka uz skatuves Svensonu ģimenei mugurā bija akurāt tādi paši sintētiski, bet dikti krāsaini japāņu džemperi kā man – lūk, ko Padomju Savienībā nozīmēja blats!). Vēl mamma stāsta, ka reiz pat esmu bijis pie Singas Rīgas dzīvoklī – vedām viņai zemeņu dēstus, jo aktieru ģimenē abiem – Singajevskai un Tālivaldim Āboliņam – patika rušināties pa dārzu. Es esot ticis iepazīstināts arī ar diviem delveriem – Gundaru un Māri. Bet to neatceros.

Sanāk, ka ar aktrisi Veru Singajevsku man asociējas vissvarīgākais laiks dzīvē – patiesi laimīga bērnība –, un par to es viņai saku paldies. Žēl tikai, ka pasaulē labākā teātra Karlsona brālītis – Tamāriņa Soboļeva – paliek viens.

Pieminot un godinot izcilo latviešu aktrisi Veru Singajevsku, kanāls LNT 30.aprīlī demonstrēs Latvijas faili filmu Mūsu Vera Singajevska. Dokumentālā filma veidota pērn par godu aktrises 90 gadu jubilejai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tallinā uzstāsies Džastins Timberleiks

2025. gada 9. jūnijā Tallinas Dziesmu svētku estrādē uzstāsies pasaules mēroga superzvaigzne Džastins Timberleiks. Mūziķis ir atgriezies uz skatuves pēc piecu gadu pauzes, un pirmo reizi uzstāsies I...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja