Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Uz skatuves – bērnu iekšējais monologs

Dirty Deal Teatro – izrāde bērniem Vai otrā grupa mani dzird?

Bērnu izrāžu nav daudz, lai neteiktu, ka to gandrīz nemaz nav. Lai tiktu saklausīti, ar bērniem jārunā viņiem saprotamā un tīkamā veidā. To prot internets – spilgti un īsi. Taču pirms tas pārņem prātu, ir vērts mēģināt savādāk. Piemēram, ar dzejoļiem. Arī Inga Gaile izvēlējusies dzejas valodu, uzrunājot ne tikai savas divas meitas. Viņa Dirty Deal Teatro iestudējusi sa-dzīvošanas spēli bērniem vecumā no 2. līdz 7. klasei Vai otrā grupa mani dzird?. Tās pirmsākums ir 2014. gadā iznākušais dzejoļu krājums, par kuru Inga saņēma Latvijas Literatūras Gada balvu nominācijā Labākais Latvijas autora darbs bērniem.

Nosaukums izklausās kā skolotājas jautājums. "Tā gandrīz ir. Vai otrā grupa mani dzird? ir tituldzejolis grāmatā, un to Inese Zandere izvēlējās kā krājuma nosaukumu," skaidro Inga. Šis dzejolis bija rakstīts vecākajai meitai Alisei, kura toreiz gāja bērnudārzā. Audzinātājai bija skaļa balss, un situācijā, kad vajadzēja pārraudzīt 30 bērnu, viņa ļoti skaļi mēdza saukt. Dzejolī skolotāja sauc un sauc, bet bērni grib saprast, kāpēc skolotāja tā kliedz. "Bet semantika tiek paplašināta," piebilst I. Gaile. "Es mēģinu saprast – kas ir tā otrā grupa? Bērni attiecībā pret pieaugušajiem? Varbūt tie ir homoseksuāli cilvēki? Tikpat labi tā otrā grupa var būt pieaugušie? Jautājums ir retorisks, un katram būs cita atbilde."

Izrādē darbojas trīs bērni. Pusaugu zēns iepazīstina skatītājus ar mazo māsu. Viņa tā jau grūtajā dzīves periodā, kad vecāki izšķīrušies un katrs atraduši citu partneri, uzrodas vēl viens personāžs – jauna māsa. "Kā viņi atrod saprašanos, kā viņi sadzīvo šajā situācijā, kurā ielikti ne pēc savas gribas. Pieaugušie izrādē neparādās, bet tiek pieminēti. Dzejoļi ir arī par to, cik grūti kārtot istabu, ka pazūd mantas, ka jādara darbi, kur jābūt pacietīgiem," stāsta I. Gaile. "Es ar dzejoļiem mēģināju atklāt viņu attiecības – gan savstarpējās, gan ar pasauli. Dzejoļi ir kā bērnu iekšējais monologs." Pēc izrādes noskatīšanās bērni arī tiks aicināti sniegt savu vērtējumu un pārdomas par redzēto. Tāpat izrāde ir iespēja neformālā atmosfērā iepazīties ar latviešu jauno dzeju, saprast, kā to iespējams lasīt, atsvabinoties no ierastās asociācijas par dzeju kā kaut ko, kas rūpīgi jāmācās no galvas. Dzejoļi var būt kā pašizpausme, brīvība un valodas spēles.

Inga Gaile šim savu dzejoļu uzvedumam ir ne tikai dramaturģe, bet arī režisore. "Par režisori mani nevajag saukt. Es gribu izstāstīt stāstu," viņa saka, bet piebilst, ka tad, kad būs vairāk laika un bērni būs izauguši, iespējams, ka gribēs kaut ko vairāk darīt tieši režijas jomā. "Man paveicies, ka šajā izrādē ir talantīgi aktieri. Gatis Gāga un Liena Šmukste režiju ir studējuši, es – tikai pāris gadu tādā kursā gājusi. Karīna Tatarinova ir profesionāla aktrise. Ir viegli kopā darboties," saka Inga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja