Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Valmieras teātrī būs Raiņa lugas "Zelta zirgs" pirmizrāde

16.oktobrī plkst.18.30 Valmieras teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos Raiņa lugas "Zelta zirgs" iestudējums, informē teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Peļņika. Lugu iestudē režisors Viesturs Meikšāns.

Z.Peļņika norāda, ka "Zelta zirga" iestudējums Valmieras teātrī top tieši simt gadus pēc tam, kad Rainis, dzīvodams Kastaņolā, šo lugu sarakstīja. 1909.gada oktobra vidū Jaunā Rīgas teātra vadība, domājot par Ziemassvētku uzvedumu bērniem, lūdza Rainim sacerēt piemērotu lugu. Tobrīd nekā piemērota viņam nebija, tādēļ viņš atteicās. "Tomēr ceļā uz pastu Rainim radās ideja - uzrakstīt lugu, literāri apstrādājot igauņu "Pasaku par ķēniņmeitu, kas septiņus gadus miegā gulēja"," stāsta teātra pārstāve. Luga, kurā no pirmavota palikuši tikai daži sižeta pavedini, tapa ļoti ātri -  novembra vidū teātris saņēma lugu, bet jau 26.decembrī notika pirmizrāde.

Režisors Viesturs Meikšāns par šo iestudējumu teic: "Rainis "Zelta zirgu" rakstīja par sava laika ideāliem un skaisto un mūžīgo ideju - dots devējam atdodas. Taču šodienas realitātē vairs neviens nevar atļauties sapņot. Šis ir vilšanās laiks, un Saulcerīte nav laime. Saulcerīte ir ilūzija, taču neviena vilšanās nedrīkst iznīcināt tautas garīgās vērtības, kopību, valodu un tradīcijas." Režisora koncepcija ir drosmīgi un pat skarbi dekonstruēt šo pasaku, ieliekot to mūsdienu realitātē.

Antiņa lomā - Ivo Martinsons, Saulcerīte - Dace Eversa. Pārējās lomās: Mārtiņš Meiers, Oskars Morozovs, Rihards Rudāks, Ieva Puķe, Māris Bezmers un Ilze Lieckalniņa.

Biļetes uz izrādi var iegādāties Valmieras teātra kasē un "Biļešu paradīzes" tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja