Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vēl nakts būs sarkana

Šovakar pēdējo reizi žurnālists Džonatans risinās Rašīda Rahulas mistēriju, Mīna maldīsies kaisles sarkanajos aizkaros, Van Helsings cīnīsies pret svešo un pāri visam spēcīgas šaltis gāzīs rokmūzika tās labākajās izpausmēs. Pēc 26 izrādēm pienākusi pēdējā reize, kad Dailes teātra apmeklētāji varēs redzēt rokmūziklu Drakula.

Svešās asinis. Pirmizrādi Dž.Dž.Džilindžera režisētā izrāde piedzīvoja 2007.gada novembrī un šajā laikā guvusi apmeklētāju pamatotu atzinību, kļūstot par vienu no pieprasītākajām — nopelnīti 105 tūkstoši latu. Diskutablā, uzrunājošā un aktuālā tēma par svešā integrāciju tradicionālajās kultūrās, ietērpta apokaliptiskā nākotnes vīzijā ar ikonogrāfisku tēlu un situāciju izspēlēšanu, kļuva par vienu no pēdējo gadu spēcīgākajām muzikālajām izrādēm, turpinot Dž.Dž.Džilindžera sadarbību ar komponistu Andri Vilcānu, un, iespējams, tai punkts netiks pielikts.

Dailes teātrī pēdējo reizi skatāma muzikālā izrāde Drakula. Svešās asinis

Īpašu raksturu, savā ziņā arī cinismu un ironiju, izrādei piedeva dzejnieka un filozofa Ilmāra Šlāpina teksti. Mūzika un vārdi nepazudīs — pērn izdots izrādes Drakula. Svešās asinis dziesmu albums, kurā atrodamas teju visas izrādē skanējušās dziesmas. Iespējams, nezudīs arī pārējais. "Ar teātri ir vienošanās, ka dekorācijas iznīcinātas netiks," saka komponists A.Vilcāns. Viņš arī skaidro, kāpēc tik pieprasīta izrāde (zāle vai vienmēr bijusi pilna), tiek noņemta no repertuāra. Galvenais, protams, pēdējā laikā tik dzirdētais iemesls — ekonomiskā situācija teātrī. "Muzikālā izrāde pati par sevi ir dārgs pasākums, turklāt jāsamaksā visas autortiesības," stāsta A.Vilcāns. Risinājums — viena izrāde reizi mēnesī neatmaksātos, jo zustu kvalitāte. Arī pašam mūziķim, kurš dzīvo ASV, būtu sarežģīti ierasties šeit tik bieži — A.Vilcāns kopā ar Kārli Auzānu un Kasparu Grīnbergu ik izrādi atrodas uz skatuves, netipiskajā scenogrāfiskajā risinājumā esot klāt gan mīlestības, gan naida pilnās ainās.

Par komponista izjūtām gan runāt esot pāragri, tās būs skaidras tikai piektdienas vakarā, kad pēdējo reizi vērsies priekškars. "Skumji," lakonisks ir A.Vilcāns. Taču sadarbība ar Dailes teātri un Dž.Dž.Džilindžeru, visticamāk, turpināsies — pēc diviem vai trīs gadiem, kad valstī viss atkal būs kārtībā. Tagad A.Vilcāns gaida Maskavas kritiķu recenzijas — tur Džilindžers iestudējis izrādi Laimes vēstules, kas Dailes teātrī savulaik tika uzvesta ar nosaukumu Fernando Krapa vēstules Jūlijai. Arī šajā izrādē skan A.Vilcāna mūzika. Taču šovakar Dailes teātra aktieri sarkanā naktī meklēs svešos starp savējiem. Un nevar zināt, vai pēdējoreiz — Drakula taču esot nemirstīgs.

***

Izrāde

Drakula. Svešās asinis

Dailes teātra Lielajā zālē 13.III plkst.19

Biļetes Ls 5—12

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja