Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Žagars rada aizgrābjošu aktualitāti - prese vērtē Latvijas komandas iestudējumu Klagenfurtē

Baltijas režisoram Žagaram izdevies moderns kaislību, greizsirdības un nāves stāsta tulkojums - lasāms vienā no pirmajām recenzijām (laikrakstā "Die Presse") par A. Žagara latviešu komandas veidoto Džuzepes Verdi operas "Trubadūrs" iestudējumu Klāgenfurtes teātrī.


"Klāgenfurtes pilsētas teātris rāda žilbinošu Džuzepes Verdi "Trubadūra" jaunuzvedumu. (...) Vēlīnās gotikas katedrāles iekštelpās viņš projicē nomācošas aktuāla pilsoņu kara ainas un čigānu skatos rada fascinējošo Emīra Kusturicas kulta filmas "Čigānu laiks” iespaidu. Nodevīgās emocijas parādās fokusētā intensitātē gluži kā katalizatorā. Žagars nekur nemazina uz absurdu tiecošos norišu augsto tempu un tādējādi rada momentus ar aizgrābjošu aktualitāti," rakstā  "Daudzu nievātais Trubadūrs kā meistardarbs" atzīmē laikraksts "Die Presse", vērtējot Latvijas radošās komandas veidotā jauniestudējuma pirmizrādi Austrijas pilsētas Klāgenfurtes Valsts teātrī. Kā jau iepriekš ziņots, pirmizrāde notika 30.oktobrī un iestudējumu eidoja režisors Andrejs Žagars, scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka. Gaismu partitūru veidoja Kevins vins Džons; izrādes muzikālais vadītājs bija diriģents Peters Maršiks (Peter Marschik).

"Noapaļota, gotiska telpa, iespējams, baznīcā – bez rotājumiem, majestātiska un pāri visam augšupvērsta. Džuzepes Verdi "Trubadūram" tas ir mīlas altāris, jūtu kaujas lauks un bojā gājušo mīlas upuru templis. Tomēr operas klasiķim par atbilstošo vizualizāciju ir jāpasakās ne tikai Reiņa Suhanova skatuves veidolam. Pilsētas teātra pirmizrāde sestdien pierādīja, ka kooperācija ar Horvātijas Nacionālo teātri no Zagrebas spēj pārliecināt arī citos līmeņos. ...Lielo sajūtu kino, ko režisors Andrejs Žagars pārceļ uz Balkānu kaujas lauku, nāvējošais brāļu strīds iztiek pilnīgi bez politiskām nostādnēm," raksta Irina Lino laikrakstā "Kärntner Krone". Tiesa, kritiķe arī norāda, ka tas rada akūtu jautājumu, kāpēc uz skatuves jāuzved zaldāti mundieros ar „Nachbar im Not”  paciņām, ja viņi tomēr stāsta to pašu veco stāstu.

Iestudējumu Klāgenfurtes Valsts teātris pieteica kā sadarbības projektu ar Zagrebas Nacionālo teātri, kur "Trubadūrs" būs skatāms 2011.gada vasarā. Galvenās lomas iestudējumā dziedāja Karina Akopjana, Dinara Alijeva, Beatriksa Fodora, Larisa Šmita, Bernadeta Vīdemane un Mikaels Babadžaņans u.c.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja