Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

3,7 santīmu „investīcija”

Kamēr ar devīzi „Kurš lētāk!” santīmus par sarunu minūtēm skaita telefonsakaru operatori, tikmēr tā ir konkurence, no kuras mēs visi esam ieguvēji. Bet kā novērtēt Rīgas domes „investīciju” bērnu un jauniešu kultūrizglītībā, ja tā ir 3,7 santīmi uz vienu bērnu? Cerams, ka runa ir par kādu pārpratumu.

Apzinoties, ka valsts izglītības programmās par mūzikas mācību ir pamatīgi robi, „Latvijas Koncerti” ir radījusi savu mūzikas apmācības programmu, kas nule aizvadītajā sezonā pulcēja ap 40 000 bērnu un jauniešu no 74 skolām visā Latvijā. Mūsu labāko profesionālo mūziķu (Andra Veismaņa, Krišjāņa Norveļa, Raimonda Ozola, Riharda Zaļupes, Operas kora, orķestra Sinfonietta Rīga u.c.) uzrunāta, jaunā paaudze mācās klausīties un izprast mūziku – kā akadēmisko, tā džezu, roku un citus žanrus. Tālākās kopsakarības ir skaidras kā divi reiz divi – bērni un jaunieši tiek vispusīgi izglītoti, kļūst par labākiem cilvēkiem, veido mūsu pilsētas un valsti par attīstītu, sakoptu un drošu dzīves telpu. Tiktāl viss ir lieliski.

Bet tad mēs nonākam situācijā, kad citi sadarbības partneri, kuriem taču arī vajadzētu būt ieinteresētiem bērnu un jauniešu vispusīgā attīstībā, nejūtas par to līdzatbildīgi un nevēlas līdzdarboties. Par pilsētai piederošā Kongresu nama telpu izmantošanu bērnu un jauniešu koncertiem Rīgas kultūras aģentūra pieprasa samaksu – ap 6000 latu. Rīgas domes ilgstoša neizlēmība par atbalstu kultūras un mūzikas izglītības programmai nākamajā sezonā ir „vainagojusies” ar Rīgas domes Kultūras departamenta piešķirtiem 1500 latiem jeb jau minētajiem 3,7 santīmiem uz bērnu. Turpretī Latvijas Koncerti no saviem ieņēmumiem viena bērna izglītošanai atvēl 1,7 latus un šajā  summa  nav iekļautas  nedz radošās komandas izmaksas, nedz arī idejas kopējais novērtējums naudas izteiksmē.

Priekšvēlēšanu nokaitētajā gaisotnē dažas politiskās partijas startē ar saukļiem, kuros investīcijas jauc ar izšķērdēšanu. Un nav arī nekāds brīnums, ja izpratne par investīcijām Rīgas domē ir tik pārprasta!

Kultūrizglītības programmas bija, ir un būs „Latvijas Koncertu” prioritāte, kuras finansēšanai tiek veltīta būtiska daļa uzņēmuma peļņas. Es ceru, ka vēlēšanas, tāpat kā dižķibele, pāries, amatpersonu prāti atdzisīs un apskaidrosies, un mēs sadarbosimies, lai jaunajai paaudzei būtu nodrošinātas iespējas vispusīgi izglītoties. Jo tas ir ieguldījums nākotnē. Labākā nākotnē.

Jauku un skanīgu Jums dienu!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja