Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Arsenāla gals

Sestdien kino Rīga notika Arsenāla noslēguma ceremonija, kurā tika paziņoti žūriju balvu ieguvēji un izlozēta festivāla galvenā balva 20 000 ASV dolāru apmērā. Tie, kuri pazīst Arsenāla ceremoniju "neformālās" tradīcijas, par brīžam tēlaino un asprātīgo (pūtēju orķestra mēmā spēle un ķiršu lapiņu lietus, kas jēdzieniski bija pieskaņota noslēguma filmas — režisora Sergeja Ovčarova Dārza — stilam!), brīžam provinciālo jucekli, kas norisinājās uz skatuves, festivāla direktorei Elvitai Rukai virpuļojot Sniegbaltītes tērpā, vien pasmaidīja.

Tie, kuri Arsenāla rituālos nav iesvaidīti, iespējams, nesaprata, kālab festivāla galvenā balva — 20 000 ASV dolāru — ir jāizlozē, arī kālab uz skatuves ir tik maz konkrēto izlozē iekļauto Foruma (t.i., neformālā konkursa) skates filmu pārstāvju — režisoru, scenāristu, producentu. To vietā grozījās gan anonīms "pionieris", gan Latvijas slavenākais meksikānis — pavārs Havjers Garsija, kam nācās izlikties par Karlosa Reigadasa filmas Klusā gaisma pārstāvi u.c. Galu galā pie ziedlapiņas — 20 000 dolāru simbola, kas tika paslēpts kafijas tasē, tika zaļmatains puika (Pauls Ārgalis), kurš tika pieteikts kā ASV filmas Lūžņu bode galvenā varoņa prototips Latvijā. Pilnīgs sirreālisms!

Taču bez pretrunīgi vērtējamām atrakcijām Arsenāls piedāvā arī konkrētas balvas, ko piešķir ārzemju kino profesionāļi, īpaši nozīmīgas tās ir Baltijas filmām — kā veselīgs skats no malas.

Tā starptautiskās kinokritiķu žūrijas balva Baltijas konkursa skatē tika filmai Vogelfrei (režisori Jānis Kalējs, Jānis Putniņš, Anna Viduleja, Gatis Šmits), šī pati filma saņēma arī festivāla "galvenās" žūrijas balvu kā labākā Baltijas filma un Rietumu bankas dāsni sponsorētos 5000 eiro.

No starptautiskās skates filmām kritiķi apbalvoja filmu Andalūzija (režisors A.Gomī).

Garīgās vērtības filmās akcentējošā Interfilm žūrija izteica atzinību Rabina Bahrani filmai Lūžņu bode un par labāko filmu Foruma skatē atzina Karlosa Reigadasa režisēto Kluso gaismu. Par spilgtāko Baltijas konkursa filmu žūrija atzina igauņu režisora Ilmara Rāga Klasi un izteica atzinību Edmunda Jansona starpžanru projektam — dokumentālajai animācijas filmai Čiža acīm.

Čiža acīm saņēma arī starptautiskās žūrijas balvu kā labākā animācijas filma. Par labāko dokumentālo filmu atzīta igauņu Pretvēja nams (rež. P.Valkns), par labāko spēlfilmu — igauņu Rudens balle (režisors V.Ounpū). Skatītāju balva — I.Rāga Klasei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja