Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atlaists

Nav noslēpums, ka šobrīd Latvijā daudzi strādājošie tiek atlaisti. Vienlaicīgi publiskajā telpā vairāk tiek apspriesta šī procesa politiskā vai tiesiskā puse, nevis personiskā. Iespējams, tāpēc, ka darba zaudēšana lielākai daļai cilvēku ir traumatisks notikums un tāds, ar kuru nevar lepoties, cilvēki vairās par to runāt. Nerunā ne tie, kurus atlaiž, ne tie, kuri atlaiž.

Jāatzīstas, ka pagaidām, vismaz cik atceros, man nav gadījies būt pilnā vārda nozīmē atlaistam un, paldies Dievam, nav vajadzējis arī nevienu atlaist. Tomēr atminos gadījumu, kad ar kādu fakultāti "pārtraucām darba attiecības". Toreiz notika pāreja no četru uz trīs gadu bakalaura programmu, un no daudzām mācību programmām tika izņemti kursi, kas nebija tieši saistīti ar studentu specialitāti. Izņemts tika arī mans kurss, bet īpatnēji bija tas, ka man neviens to nepateica. Formāli nevienam nekas arī nebija jāsaka, vienkārši līgums netika atjaunots, bet pasākumā bija kaut kas aizvainojošs, jo kursu biju lasījis apmēram desmit gadu, turklāt vairāk tāpēc, ka tas it kā bija vajadzīgs, nevis naudas dēļ, patiesībā vienreiz šo kursu nolasīju burtiski par velti, tā sacīt, kā hobiju. Bet tad, kad "mani pakalpojumi vairs nebija vajadzīgi", neviens neuzskatīja par vajadzīgu man pat to pavēstīt. Pēkšņi izrādījās, ka tas, ko es daru, nav vajadzīgs un ne par ko netiek (netika) uzskatīts. Emocijas un reakcijas, kas saistītas ar atlaišanu, ir dažnedažādas un ne vienmēr negatīvas, tomēr nez kāpēc prātā palicis kaut kad redzēts sižets (New York Times mājaslapā) par jaunu sievieti, kas, protams, tagad atradusi iespēju "sevi realizēt" kaut kā pa jaunam, bet kura ieminējās, ka viņa ilgi domājusi, kas ar viņu nav kārtībā, kāpēc viņa tika atlaista. Pieņemu, ka tā ir visizplatītākā reakcija. Pat menedžeriem domātajos ieteikumos, kas atrodami internetā, ieteikts nemēģināt atbildēt uz atlaistā darbinieka jautājumu: "Kāpēc es?" Neatkarīgi no tā, kāds ir atlaišanas iemesls, tev nākas domāt, kā un kāpēc tu dari to, ko tu dari. Tāpēc arī stāsts par 70% nodokli strādājošiem pensionāriem nav tikai jautājums par iztikas līdzekļiem, bet par dzīves jēgu un pazemojumu (diemžēl TV ziņu sižetos no cilvēku stāstītā tiek izņemts viens teikums: "Kā es samaksāšu par zālēm?" u.tml., bet šiem cilvēkiem vēl būtu, ko stāstīt).

Droši vien ir uzņēmēji un priekšnieki, kam vienaldzīgi padotie un kas uzskata, ka darbinieki viņiem ir automātiski parādā par to, ka tiek paciesti. Bet esmu pārliecināts, ka lielākajā daļā gadījumu tā nav. Jau tā traumatiskā pieredze kļūst vēl sāpīgāka tāpēc, ka tas nabaga menedžeris nezina, kā atlaist un ko šādās situācijās darīt. Klasisks variants ir, kad cilvēks sāk vienkārši izvairīties no darbinieka, kas jāatlaiž. Standarta ieteikums ir tāds, ka jācenšas respektēt cilvēka pašcieņu, jāizturas ar respektu, galu galā jāpasaka paldies par padarīto. Bet tā ir tikai abstrakta instrukcija. Es, protams, nezinu, kā ietu man, ja man vajadzētu kādu atlaist, bet, manuprāt, par šo lietu ir jārunā. Es pastāstīju savu pieredzi, kāda ir jums?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja