Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Līdz ar jaunu reģionālo koncertzāļu atvēršanu ir attīstījusies arī alternatīvās skatuves ideja, uzskata izstādes veidotāji.

Bravo! Koncertvietas Latvijā

Liepājas koncertzāles Lielais dzintars mākslas telpā Civita Nova notiek izstāde, kas veltīta koncertvietām Latvijā.

Jau par tradīciju ir kļuvušas Liepājas arhitektūras dienas, kuras šogad ir veltītas tēmai Pilsētas mūzika. Par programmas centrālo notikumu ir kļuvusi izstāde Bravo! Koncertvietas Latvijā, kuras nosaukumā ietvertais sajūsmas sauciens ne vien aizķer uzmanību, bet arī dod mājienu par pašreizējo situāciju – par spīti sociālajiem, politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem un problēmām, pie mums ir ļoti daudz vietu, kurās notiek koncertdarbība.

"Neviens tās nav saskaitījis," saka izstādes kuratore, arhitektūras kritiķe Ieva Zībārte, kura soli pa solim ir mēģinājusi aptvert šos skaitļus. Viņa norāda, ka par iecienītām koncertvietām ir kļuvušas baznīcas, kas izceļas ar savu īpašo akustiku un gaisotni. Par aptuveno dievnamu skaitu, kuros notiek muzicēšana, var spriest pēc šīgada Baznīcu nakts programmas, kas liecina, ka kopīgās zvanu skaņās vienojušies vairāk nekā simt deviņdesmit dievnamu.

Ažūrās stikla konstrukcijas

Liepājas koncertzālē Lielais dzintars apskatāmā izstāde piedāvā ieskatu daudzveidīgajā mūzikas atskaņošanas un uztveres arhitektoniskajā ietvarā – no tradicionālām koncertvietām līdz pat alternatīvām skatuvēm: no Dziesmu svētku estrādes Mežaparkā līdz pat Nacionālā botāniskā dārza jaunajai oranžērijai Salaspilī. "Āžūrās stikla konstrukcijas ar eksotiskiem stādījumiem ir ieņēmušas stabilu vietu koncertu dzīves kartē," uzsver Ieva Zībārte.

Kuratore vērš uzmanību uz to, ka Latvijā ir milzīgs tīkls ar kultūras namiem un klubiem, kuros notiek gan šlāgermūzikas, gan arī kamermūzikas koncerti, un liels skaits mūzikas izglītības iestāžu, kuras kļūst par pirmajām uzstāšanās vietām topošajiem mūziķiem (šī izstāde dod iespēju tuvāk iepazīties arī ar Dobeles Mūzikas skolas rekonstrukcijas projektu – I. A.).

Stepētas jakas un krēsli

Stāsts par Latvijas koncertvietām tiek izstāstīts caur maketiem, fotogrāfijām un... krēsliem. Te ir redzami Vidzemes koncertzāles Cēsis prototipi, Saldus Mūzikas un mākslas skolai īpaši projektētās mēbeles un kādreiz leģendārā Liepājas kluba Kursa skatītāju zāles krēsli. "Caur apdares un interjera elementiem man gribējās parādīt jautājumu dažādību, ar kuriem nākas saskarties arhitektiem, projektējot koncertzāles," skaidro Ieva Zībārte.

Savukārt mūzikas festivālu tēma tiek atklāta caur modi, izveidojot ekspozīciju ar tērpiem, kādos arhitekts vai arhitekte varētu doties uz vienu vai otru pasākumu: uz Summer Sound pieticīgā Flash You And Me apģērbā, uz Starptautisko Liepājas ērģeļmūzikas festivālu elegantā Red Salt kleitā, uz mūzikas, mākslas un vietējās ražas svētkiem Zemlika – Mareunrol’s tērpā no kolekcijas Tālavas taurētājs, kuras stepētās jakas piestāv vēsajam rudens laikam.

Neliela deva provokācijas

Ieva Zībārte atklāj, ka izstādē Bravo! Koncertvietas Latvijā ir ietverta arī neliela provokācija, kura tajā ir ieguvusi mākoņa formas aprises. "Mūsdienās zvaigznes bieži vien dzimst nevis uz skatuves, bet gan mūzikas atskaņošanas vietnēs un sociālajos tīklos – radio, televīzijā, Youtube, Spotify, Soundcloud un citos. Koncerts notiek tur, kur ir internets, aicinot domāt par jautājumu, kāda ir nākotnes koncertzāle un vai tā vispār ir vajadzīga," stāsta kuratore.

Par nākotnes koncertzāli liek domāt arī izstādē eksponētais arhitektu biroja Sīlis, Zābers un Kļava savulaik izstrādātais Rīgas koncertzāles skiču projekts, lai atgādinātu par balto laukumu Latvijas galvaspilsētas kartē. "Arhitektoniskās kvalitātes ziņā tas bija labs piedāvājums," uzskata Ieva Zībārte, kura novērtē nerealizētās koncertzāles tēlu un atrašanās vietu. "Tas bija dārgs projekts, kuru tagad visi ir nolikuši maliņā. Žēl," viņa piebilst.

P.S. Piektdien, 28. oktobrī, plkst. 11 Liepājas koncertzālē Lielais dzintars notiks Liepājas arhitektūras dienu Berči lasījumi Telpa mūzikai. Rakursi.

Izstāde

Bravo! Koncertvietas Latvijā

Liepājas koncertzālē Lielais dzintars līdz 6. novembrim www.greatamber.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja