Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dārzs

Pieņemsim, ka necilvēcīgi aukstais laiks, nevis cilvēku masveida apātija un slēpts riebums pret jebkādām "šīs varas" organizētām valstiskām jubilejām bija īstenais iemesls, kādēļ vakar laukumiņš Brīvības pieminekļa apkārtnē visai attāli liecināja, ka te tiktu svinēti Latvijai un tās iedzīvotājiem būtiski nozīmīgi svētki (arguments pret laika apstākļiem kā traucējošo faktoru – uz Jaunā gada sagaidīšanu turpat taču netraucē sanākt krietnākam pulkam tautas, kaut uz ielas ir mīnusi…).

Pieņemsim, ka "tauta"  tiktāl aptrulusi, ka pat Daiņa Īvāna poētiskais salīdzinājums ar "brīvību kā kopjamu dārzu" tai pie kājas. Tauta acīmredzami izvēlējās vērot svētkus TV – kā kārtējo realitātes šovu, kurā bijušajiem, esošajiem formālajiem un neformālajiem politiskajiem līderiem, kas bija aplipuši ap Kārļa Zāles nevainīgo monumentu, klāt smērējas jeb integrējas jaunie potenciālie "domu valdnieki". Jo – bezmaksas publicitāte arī ir jāizmanto.

Bet, vienalga, spītējot šķidrajam saietam pie Brīvības pieminekļa, visvisādi jautājumi paliek. Kur tad bija visus šos gadus tie oficiālie, vēlētie dārza kopēji, ka ļāva to dārzu nolaist līdz kliņķim? Vai tiešām par tiem dārza postītājiem, sevi kā Saeimas deputātu ieskaitot, Īvāns domāja, lietojot spēcīgos vārdus "zagļi, kaitēkļi…"? Vēl tikai parazīti uz tautas dārza miesas pietrūka.

Vispār izvēlētā dabas metafora – valsts kā dārzs - ir interesanta un gana ietilpīga. Nemaz nevajaga piesaukt utopiju klasiķus Moru un Kampanellu. Dārza metafora ir noderīga arī tajā aspektā, ka dārzi kā pilnvērtīga ekosistēmas  iedalās mežonīgos un kultivētos. Pašplūsmā ziedošos un stilizēti selekcionētos kā "dabiskos". Nu, piemēram, kā angļu un franču parki.

Jācer, Latvija kā dārzs piederēs pašreģenerējošai ekoloģiskajai sistēmai, jo ja turpināsies tāda "dārzkopība", ko mums piedāvā tie nemaz ar ne tik daudzie āži-dārznieki no patreizējā dominējošā politiskā aploka… lai Dievs nogrābstās!

Jautājums, manuprāt, ir cits, un vakardienas svinētāju retās rindas to apliecināja. Vai Latvijai vispār ir vajadzīgs dārzs? Tik tālu nu esam attīstījušies pa šiem brīvības divdesmit gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja