Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Debatēs par Otrā pasaules kara radītajām Latvijas kultūras traumām

Piektdien Latvijas Universitātes Mazajā aulā notiks simpozs “Pēdējais karš: Traumas komunikācija”. Tajā savus šā gada pētījumus prezentēs projekta “Latvijas sociālā atmiņa un identitāte” pētnieku grupa.Pētījumos, kurus vieno pagātnes traumas identificēšana un dziedniecības veidu meklējumi, lielākoties aplūkota Latvijas traģiskā pagātne un tās iespaids uz šodienas sabiedrību.

“Mūsu uzsāktajai Latvijas kultūras traumu analīzei ir starpdisciplinārs raksturs,” stāsta projekta vadītāja Vita Zelče, “tas ļauj aplūkot traumas fenomenu no visdažādākajiem skatupunktiem: socioloģiskā, mediju pētniecības, vēsturiskā, antropoloģiskā.”

Simpozijā ar savu pētījumu rezultātiem iepazīstinās Vita Zelče, Uldis Neiburgs, Daina Eglīte, Klinta Ločmele, Mārtiņš Kaprāns, Olga Procevska, Didzis Bērziņš, Aija Rozenšteine, Aigars Lazdiņš, Gita Siliņa, Laura Ardava, Laura Uzule un Kaspars Zellis.

Pasākuma ietvaros tiks prezentēta arī elektroniskā brīvpieejas grāmata “Pēdējais karš: “Traumas komunikācija”, kas tapusi Mārtiņa Kaprāna un Vitas Zelčes redakcijā. Grāmatā ir apkopoti 13 oriģināli pētījumi par 20. gadsimta 40. gadu traumatisko pieredzi un tās atstātajām pēdām Latvijas sabiedrības paštēlā. Tēmu loks grāmatā svārstās no nacionālajiem partizāniem Latgales kolektīvajā atmiņā līdz pat filmas “Akmens un šķembas” tapšanas aizkulisēm. Skartas arī vairākas “neērtas” pagātnes problēmas, piemēram, varas un sabiedrības uzvedība 1940. gada vasarā, kolaboracionisms ar okupācijas varām un to ietekme uz identitāti.

Projekts “Latvijas sociālā atmiņa un identitāte” realizēts LU Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūtā valsts programmas “Nacionālā identitāte” ietvaros. 2010. gadā projekta “Latvijas sociālā atmiņa un identitāte” uzmanības centrā bija Otrā pasaules kara loma Latvijas sabiedrības sociālajā atmiņā, šī notikuma ietekme uz sabiedrību pēc kara un arī mūsdienās.

Simpozija sākums 17.decembrī, plkst. 10.00, Latvijas Universitātes Mazajā aulā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja