Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Dziesmu svētki piedāvā plašu kokļu mūzikas programmu

Kokles Dziesmu svētkos — jaunas sievietes tautas tērpos pie koncertkoklēm. Skan tautas dziesma. Kadrs atmiņā iespiedies kādas reklāmas kampaņas uzmācības dēļ. Latviskākais latviešu instruments un latviskākie tautas svētki sader. Šogad Noslēguma koncertā kokles neskanēs, toties koklētāji apņēmušies pierādīt, ka kokle ir ne vien tradicionāls, bet arī laikmetīgs mūzikas instruments. Bet, atzīst kokļu mūzikas un tautas mūzikas koncertu koncepcijas autore Māra Vanaga, aizvien latvisks: "Kokles skaņa, tembrs — tam līdzīga nav. Vēl vakar mēģinājām — tik latviska skaņa. Ir tur kas tāds, kas aiziet līdz sirdij."

Svētkos kokles skanēs daudz, un, klausoties, kā par koncertu programmām stāsta M.Vanaga, azarts pārņem arī malā stāvētāju. "Šie ir pirmie Dziesmu svētki, kur būs atsevišķi kokļu mūzikas un tautas mūzikas koncerti. Domāju, tas ir zīmīgi — šāda mūzika nav arhaiska lieta, bet var dot ļoti daudz mūsdienu cilvēkam. Tā dzīvo, mainās, paliek. Tas organiski notiek, piemēram, tautas mūzikas koncertā, kur mūziķiem izdodas līdztekus tautas mūzikai izpildīt savas, laikmetīgas improvizācijas." Veidojot divu koncertu koncepcijas, M.Vanagai gribējies katrai piešķirt savu krāsu, savu rozīnīti. Īpaši krāšņa toņu un garšu buķete, šķiet, tiks piedāvāta tautas mūzikas cienītājiem. "Tā ir tautas mūzikas instrumentu renesanse. Valdis Muktupāvels komponējis darbu pēc teiku motīviem par instrumentu izcelsmi — kokles, bungas, stabules, dūdas... Valdis ļoti aizrāvās, un darbā skanēs arī divi kori, stīgu kvartets, ērģeles, piedalīsies kapellas... Teicēja lomā iesaistīsies pat reperis Gustavo. Otrajā koncerta daļā instrumenti tiks parādīti solo." Tas 10.jūlijā. 5.jūlijā koklētāji piedalīsies virsdiriģentu godināšanā, 6., 7. jūlijā spēlēs Vērmanes dārzā, vakarā — koklētāju konkursa fināls, 12.jūlijā — kokļu mūzikas koncerts. Pa vidu — mēģinājumi un divi koncerti Lietišķās mākslas izstādē.

Programma tik blīva, lai pagūtu skatītājiem parādīt visus šāgada Dziesmu svētku jaunumus. Piemēram, 16 labāko koklētāju ansambļu konkursu. Pirmo reizi koncertā skanēs arī reģionālie kokļu ansambļi. "Koncerta ideja sasaucas ar Dziesmu svētku koncepciju, Saules tēmu. Sekosim Saules dienas gaitai — Saule pa priekšu apspīd Latvijas austrumu daļu, tad vidieni un pēdējais stars skar Kurzemi. Šādā kārtībā koncertēs reģioni." Skanēs gan pirmatskaņojumi, gan klasiski skaņdarbi koklēm. Viesosies koklētāji no Brazīlijas un Ziemeļamerikas. Koncerta kokle skanēs kopā ar etnogrāfisko, kokle kopā ar čellu. "Muzikālajā ziņā kokļu koncerta zemteksts ir — kokles šobrīd spēlē ļoti dažādi. To arī gribējās parādīt. Mums patīk tautas mūzika — to spēlējām un spēlēsim, bet ir daudz interesanta." Dziesmu svētkos piedalīsies 300 koklētāju, aptuveni puse no tiem, kas Latvijā spēle kokli.

Starp citu — par meitenēm... Senos laikos kokle bija vīriešu instruments, ko sievietēm spēlēt neļāva. Stereotipiskais priekšstats mainoties arī šodien — koncertos redzēsiet arī kokli spēlējošus vīriešus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja