Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Gan kristīgi, gan pagāniski

11.Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls no 19.VIII līdz 6.IX

Ikgadējā Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla spektrs sniegsies no rekviēma līdz pagānu rituālam. Notikuma rīkotājs, Valsts Akadēmiskais koris Latvija un mākslinieciskais vadītājs, diriģents Māris Sirmais ar domubiedriem gatavo vairākus pārsteigumus. Pirmā labā ziņa ir tā, ka Rīgā kā īpaša viešņa ieradīsies komponiste Sofija Gubaiduļina un viņas klātbūtnē festivāla atklāšanā beidzot notiks Svētās Jāņa pasijas pirmatskaņojums Latvijā, ko reiz nācās atcelt, kad bailēs par apmeklētāju drošību pēkšņi uz laiku slēdza Doma baznīcu.

Speciāli festivālam top liels jaundarbs — pirmatskaņojumu gaida Raimonda Tigula komponētā Dod Dieviņi (sākotnējais nosaukums Pagānu derība) ar Noras Ikstenas libretu. Koncertrituālā ejot pa baltu takām, apspēlējot četras stihijas un Latvijas novadus, tiks izmantoti video un gaismas efekti. Līdz ar VAK Latvija piedalīsies Valsts kamerorķestris Sinfonietta Riga, dūdu un bungu grupa Auļi, Biruta Ozoliņa, Intars Busulis, Sergejs Jēgers un citi folkloras un akadēmiskā žanra mūziķi. Scenogrāfiju veido Gints Gabrāns, galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs ir Māris Sirmais. Koncerts notiks 30.augustā Rīgas Sv.Pētera baznīcā un, pēc festivāla direktora Māra Ošleja teiktā, būs tā visradošākais notikums.

"Jauna būtiska iezīme ir tā, ka manifestējam otros atskaņojumus, lai mūsu un arī citu festivālu pasūtītu, izcilu darbu pirmatskaņojumi nebūtu šo opusu vienīgais atskaņojums," stāsta M.Ošlejs. Programmā iekļauta Ērika Ešenvalda opera Augļu koks ir Jāzeps, kas izpelnījusies gan Dienas gada balvu kultūrā, gan Latvijas Lielo mūzikas balvu un jau pēc pirmizrādes pērnvasar Rīgas Operas festivālā guva plašu starptautisku rezonansi. Kritiķi, arī žurnālā Das Opernwelt, īpaši augstu novērtējuši kora Latvija sniegumu šajā izrādē.

Labdarības koncertā Dubultos, kur skanēs jaunā latviešu mūziķa — komponējošā sitaminstrumentu virtuoza Riharda Zaļupes kompozīcijas marimbai un korim, atkārtoti izskanēs šopavasar pirmatskaņotais opus Surrexit Christus. Atkārtoti skanēs arī Riharda Dubras oratorija Omnes sitientes venite ad aqua deviņiem saksofoniem un jauktajam korim, kas pēc pirmatskaņojuma festivālā Saxophonia apbalvota ar laikraksta Diena gada balvu kultūrā.

Turpinot jau ilggadējo sadarbību ar Liepājas Simfonisko orķestri un atzīmējot E.L.Vebera 60 gadu jubileju, Liepājā un Rīgā diriģenta Imanta Rešņa vadībā tiks atskaņots Latvijā sen nedzirdētais E.L.Vebera Rekviēms. 75 gadu jubilejā godājot poļu mūzikas lielmeistaru Kšištofu Penderecki, festivāla noslēgumā Rīgas Domā šeit jau labi pazīstamā poļu diriģenta Zbigņeva Gracas vadībā tiks atskaņots viens no Penderecka daiļrades stūrakmeņiem — Poļu rekviēms. K.Pendereckis pats gan šoreiz neatbrauks. Starp citu, viņš komponējis mūziku Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja