Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Happy Birthday to You!

Atzīšos, ka viena no spēcīgākajām manas jaunības emocionālajām traumām gadījās tad, kad pirmo reizi dokfilmā redzēju, kā skaistā blondīne un ne tā sliktākā aktrise uz pasaules, proti, pilsone Merilina Monro dzied savam personīgi zināmam intīmam draugam un pie reizes arī Misteram Prezidentam to debilo dziesmeli Happy Brthday to You.

"Ak, kungs" – toreiz es padomāju, būdams skaidrā prātā un apzinīgs padomju jaunatnes pārstāvis ar dažādām pretpadomju elementa destruktīvajām tieksmītēm – "pat brīvajā Amerikā mākslinieki lien pakaļā saviem valstsvīriem"... Bet, nu, štrunts par Merilinu, lai taču viņa liena, ja patīk. Jo vairāk tādēļ, ka mēs taču labi zinām, ar ko tā "līšana" beidzās.

Bet tie valstsvīri. Kā  viņi attiecas pret māksliniekiem? Ko viņi domā par t.s. mākslu (protams, ja viņi vispār par tādiem niekiem mēdz domāt)?

Tā kā vienam no XX gadsimta pasaules ievērojamākajiem politiķiem šodien ir dzimšanas diena, atļaušos – nē, ne jau sumināt jubilāru (kāda jēga, ja viņš jau sen sapuvis – nav taču vērts "pielīst") -, bet atcerēties viņa un pāris viņa kolēģu izteicienus par mākslu un māksliniekiem.

Tātad.

Ādolfiņš: Šie deģenerāti ir fiziski jāiznīcina un viņu māksla jāsadedzina! (30-tie gadi, par gleznotājiem-avangardistiem)

Josifs: Ja es nesaprotu šo tā dēvēto mākslu, tas nozīmē, ka tā nekam neder! Tautai tā nav vajadzīga. Troksnis un jezga mūzikas vietā. (40-tie gadi, par krievu jaunās mūzikas skolu)

Ņikita: Pidarasi un tuņejadci! Viņu māksla ir sūds! (60-tie gadi, par atkušņa laika mākslinieku nonkomformistu izstādi Manēžā).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja