Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Iznākusi Žaka Širaka autobiogrāfija

Latviešus reiz ērcīgus padarīja iepriekšējā Francijas prezidenta Žaka Širaka ieteikums Austrumeiropas valstīm paklusēt, kad tās bija paudušas izteikti proamerikānisku nostāju Irākas jautājumā. Sekojošais haoss pēc invāzijas Irākā parādīja, ka šķietami augstprātīgā Širaka aizrādījums nebija nevietā, taču Austrumeiropā par viņu dēļ tā izveidojās vienpusīgs priekšstats kā par augstprātīgu franču revanšistu.

Širaka autobiogrāfijas Chaque pas doit être pirmais sējums, kas beidzas ar Širaka stāšanos prezidenta amatā 1995.gadā, ir mēģinājums sniegt plašāku ieskatu šajā politiķī, kas vienmēr ir mēģinājis parādīt sevi kā rūdītu, cīnītāja tipu (viņa mīļākais sporta veids ir sumo)  un slēpt savu jūtīgo pusi – piemēram, enciklopēdiskās zināšanas par mākslu un mīlestību uz dzeju. Kāds Širaka kolēģis reiz raksturoja viņu kā "hamoleonu" - Širaks ir bijis reizē eiroskeptiķis un Eiropas integrācijas entuziasts, atbalstot valsts subsīdijas, viņš ir bijis privatizācijas aizstāvis, esot tradicionālā konservatīvisma eksponents, Širaks ir cīnījies pret sociālo nevienlīdzību. Autobiogrāfijā viņš ir centies būt atklātāks par sevi kā agrāk un atbildēt tiem, kuri viņu apsūdzējuši kā esam impulsīvu un nedomājošu empīriķi, vai bezprincipu oportūnistu.

Kā norāda laikraksts Times Literary Supplement, atslēga, lai saprastu Širaku, slēpjas faktā, ka politikā viņu ieveda Žoržs Pompidū, konservatīvā prezidenta Šarla de Golla lojālists un sekotājs amatā. Taču esot konservatīvais, Širaks atbalstīja aborta legalizāciju, nāvessoda atcelšanu, Māstrihtas Līguma ratifikāciju un allaž ir bijis stingrs jelkāda kompromisa pretinieks ar rasistiski noskaņoto Žana Marija Lepēna Nacionālo fronti. Širaks biogrāfijā novērtē savus politiskos pretiniekus, tai skaitā, sociālistu prezidentu Fransuā Miterānam, taču ir nesaudzīgs pret biedriem, kas viņu politikā nodevuši.  Visnegatīvākais raksturojums tiek viņa sāncensim, bijušajam prezidentam Žiskāram D'Estēnam, ko Širaks rakturo kā ārišķīgu, snobisku un frivolu. Ar patiesību Širaks ir selektīvs. Viņš vispār neskar vienu no savas politiskās karjeras neglītākajām epizodēm – apsūdzību, ka esot Parīzes mērs, viņš nopludināja nodokļu maksātāju naudu konservatīvo partijas kasē. Tāpat viņš īsti nevēlas atzīst, ka Francija zaudēja Alžīriju. Laikam ejot, Širaks atklāj, ka politika ir ne tik lielā mērā kā ideoloģiju sadursme, cik "cilvēku, raksturu un jūtīguma" jautājums. Savukārt viens no viņa galvenajiem secinājumiem ir, ka politikā "jābaidās no tehnokrātiem".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja