Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latviešu valoda diasporās. Nākotnes perspektīvas

Latvijā, strādājot ar izceļotājiem, veikti pētījumi, kuros analizēti izceļošanas iemesli, faktori, kas likuši iedzīvotājiem pieņemt lēmumu. Nacionālā identitāte, runājot par izceļošanu, bieži kļūst par sekundāru faktoru, salīdzinot to ar ekonomiskiem parametriem. Valsts meklē efektīvu mehānismu, kas mudinātu vismaz daļu aizbraucēju atgriezties.

VVC uzsver, ka latviešu valoda ir būtiskākā latviešu etniskās identitātes sastāvdaļa, un, tikai stiprinot to, iespējams saglabāt piederības izjūtu Latvijai. Projekta mērķis ir izstrādāt metodoloģiju latviešu valodas konkurētspējas nodrošināšanai pasaules valodu tirgū — atrast mehānismu, ar kura palīdzību Latvijas valsts mēģinās panākt, lai latvieši ārzemēs nezaudētu vēlmi runāt latviski, pilnībā piemērojoties mītnes zemes valodai, kultūrai un identitātei.

Lai nodrošinātu latviešu valodas ilgtspējīgu attīstību, valoda jāpēta un jāuzrauga ne tikai pašu mājās, bet arī tur, kur tā tiek intensīvi lietota. Īpaši, ja valoda ir tik maza kā latviešu un tik daudz tās runātāju pamet dzimteni, kā tas noticis, latviešiem izbraucot, piemēram, uz Īriju. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ Valsts valodas aģentūra (VVA) sākusi projekta Valodas lietojums diasporā: citu valstu pieredze un Latvijas rīcībpolitikas izvērtējums īstenošanu. Tā mērķis — atrast vislabāko veidu, kā stiprināt latviešu nacionālo identitāti diasporās, kā arī emigrantu saikni ar Latviju, tādējādi palīdzot izdzīvot latviešu valodai. Projektu finansiāli atbalsta Norvēģijas valdība, tas ilgs līdz 30.oktobrim, pētot un izvērtējot, kāda bijusi citu Eiropas Savienības dalībvalstu pieredze, stiprinot nacionālās valodas pozīcijas diasporās. Īpaša uzmanība tikšot pievērsta tām valstīm, kurās līdzīga sociālekonomiskā situācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja