Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nobela laureātam Pamukam jauns romāns

Turku rakstnieks Orans Pamuks ir izdevis pirmo romānu kopš Nobela Literatūras prēmijas saņemšanas 2006.gadā. Tas saucas Nevainības muzejs jeb turciski Masumiyet Müzesi un angliski _The Museum of Innocence. _Romāns ir garš un detalizēts stāsts par turīgā uzņēmēja Kemala apsēsto mīlestību pret Fusunu, 12 gadus jaunāku, zemākajam sabiedrības slānim piederošu pārdevēju.

Viņa mīlestība sākusies 1975.gadā un ilgusi 30 gadus. Kemals meiteni mīl, neraugoties uz viņas interesēm un situāciju. Akls pret savu egoismu, Kemals sākotnēji atsakās pamest savu saderināto, lai būtu kopā ar šo savas dzīves mīlestību. Attiecības starp Kemalu un Fusunu ir pieaugošā mērā dīvainas. Vēlāk viņš sāk apsēsti kolekcionēt lietas no savas kopdzīves ar Fusunu. Tā vietā, lai attīstītu normālas, cilvēciskas attiecības ar Fusunu, Kemals šo sievieti saista ar priekšmetiem. Kā kolekcionāram, Kemala mērķis ir apmierināt emocionālo apsēstību ar savas iekāres objektu. Romānā daudz pieminēti tauriņi, putniņu būris un citi kolekcionāru priekšmeti, kā arī kolekcionāri ar kuriem Kemals dala savu fetišu uz lietām. Lai arī Kemals alkst pēc Fusunas, viņš galu galā nespēj viņu uztvert kā cilvēku, nevis lietu.

Kemals nav vienīgais cilvēks, kas glīto pārdevēju Fusunu uztver kā objektu. Lai arī turku sabiedrība dažos aspektos ir moderna, Pamuka tēlojumā tā arī ir nomācoša. Tā ierobežo sievietes vien tādēļ, ka viņas ir sievietes. Sabiedrība ir nosodoša gan pret pirmslaulību dzimumdzīvi, gan pret laulībām starp dažādu sabiedrības slāņu pārstāvjiem. Sievietes, kuras piedalās skaistumkonkursos vai meklē karjeru filmu industrijā, sabiedrība vērtē kā amorālas. Apkārtējās sabiedrības uzskati iegrožo Fusunu gluži kā putnubūris viņas mātes dzīvoklī iegrožo kanārijputniņu. Un vairums vīrieši Fusunu redz kā iekāres objektu, neatkarīgi no viņas pašas interesēm vai sajūtām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja