Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pazaudētā saruna

Pirms nepilna gada muļķīgu iemeslu dēļ neaizbraucu intervēt Entoniju Mingelu — bija jāmeklē ceļa nauda, jāraksta papīri un iesniegumi, degošām acīm jāpierāda fakta potenciālā nozīmība — vārdu sakot, nebija spēka "saspringt", jo gan jau būs cita reize. Nebija.

Britu režisora, scenārista, dramaturga Entonija Mingelas pēkšņā nāve pašos spēka gados — 54 gadu vecumā (komplikācijas pēc operācijas) — šajās dienās ir viena no svarīgākajām ziņām britu un ne tikai britu medijos. Pirmdien kanālā BBC One gaidāma Mingelas "sīkdarbiņa" — Botsvānā filmētā TV "nieka" "The No1 Ladies Detective Agency" pirmizrāde, kurai lemts kļūt par pēdējo Mingelas pabeigto darbu.

"Izlaušanās"/ "Breaking and Enetring", kuras popularizēšanas vārdā britu režisors (jā, oskarots, jā, nominēts, jā, vismaz piecus aktierus līdz šīm kino pasaulē tik zīmīgajām balvām līdzi "pavilcis" — Reifu Fainsu, Žiljetu Binošu, Kristīni Skotu Tomasu, Džūdu Lovu, Renē Zelvēgeri…) bija gatavs runāt, izrādījās Mingelam netipiskāks, personiskāks projekts. Šī filma, kas tuvāka Mingelas pirmajiem darbiem (arī budžeta pieticības dēļ), pirmizrādi Latvijā piedzīvoja pirms gada.

Savas karjeras "zelta posmā" — tajā, kur regālijas, Holivudas budžeti un stāri, Mingela spēlējās ar mērogiem, veidoja laikmeta drāmas un izsmalcinātas melodrāmas ar vērienu, kādu nevar atļauties vidējais Eiropas režisors. Tapa "Angļu pacients" (9 Oskari), tapa "Talantīgais misters Riplijs" (5 Oskara nominācijas), 83 miljonus dolāru izmaksājušais "Aukstais kalns" (1 Oskars, 7 nominācijas).

Būdams brits, viņš bija šķietami priviliģētā situācijā — angļu valodas teritorijās strādājošiem talantiem, ne tikai aktieriem, ir mazāk barjeru, lai sāktu strādāt Holivudā. Taču ne par Mingelas vērienu un tajā pašā laikā smalkumu, ar kādu viņš izspēlēja varoņu attiecības uz grandioziem foniem, vai tās būtu Tunisijas ainavas, kur divus gadus tika filmēts "Angļu pacients", vai 50.gadu Dolce Vita noskaņās restaurētā Itālija, kurā siroja grandiozais hameleons — identitāšu zaglis talantīgais misters Riplijs, šis stāsts.

Prese rakstiem par Mingelas aiziešanu mūžībā bija likusi virsrakstus — talantīgais misters Mingela. Presei savas spēlītes, kaut misteram Mingelam, itāļu cilmes saldējuma rūpnieku atvasei, kas audzis Lielbritānijā, studējis britu literatūru un kļuvis par šīs valodas fanātiķi un smalku sajutēju, nav nekāda sakara ar aktiera Deimona reiz notēloto Ripliju. Ar hameleonismu un patību aizņemšanos Mingelam maz kā kopīga. Viņš vienmēr mīlēja labu literatūru un teju visas savas filmas veidoja kā ekranizācijas, viņš mīlēja aktierus un klasisku vēstījumu — kino, kāds vairāk asociējas ar tā pagātni, ne tingeltangelīgo tagadni.

Paradoksāli, kādus lokus savelk liktenis — ar paša rakstītu lugu, vēlāk scenāriju "Truly Madly Deeply"/ "Patiesi traki dziļi" — stāstu par nāves šķirtiem mīlētājiem — Mingela pirms astoņpadsmit gadiem ienāca britu kino. Arī pēdējā filmā Mingela pēc pārtraukuma — miljoniem un Holivudas — atgriezās pie paša rakstīta teksta un Londonas. 2006.gada Londonas, kurā viņa iemīļotie aktieri Džūda Lovs un Žiljeta Binoša izspēlēja ne vairs glamūrus mīlētājus tālās laikmetu drāmās, bet gan reālus londoniešus — arhitektu un imigranti šuvēju no Austrumeiropas, kurus savedusi kopā zādzība. Tā bija pavisam cita pasaule — neirotiska, sajukusi, kuru Mingela mēģināja pētīt un harmonizēt ar melodramatisku finālu. Izlaušanās bija viņam būtisks darbs. Viņš bija atvērts sarunām…

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja