Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rakstniecības un mūzikas muzejs labprāt pārceltos uz ēku Mārstaļu ielā 6

Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) vadība atbalsta VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) sagatavoto piedāvājumu izvietot muzeju Mārstaļu ielā 6, un raugās uz to kā profesionālu izaicinājumu, aģentūrai LETA pauda muzeja direktore Iveta Ruskule.

Viņa skaidroja, ka šādu piedāvājumu no VNĪ puses pašlaik atbalsta arī Kultūras ministrija (KM), taču lielāka skaidrība par iespējamām izmaksām un projekta termiņiem gaidāma septembrī, kad muzejs kopā ar KM plāno rīkot preses konferenci un ekskursiju pa ēku Mārstaļu ielā 6.

Mārstaļu ielas namā būtu pieejama par 40% mazāka platība nekā ēkā Pils laukumā 2 jeb aptuveni 1400 kvadrātmetri, taču, pēc Ruskules teiktā, mūsdienās iedvesmojošu un izglītojošu ekspozīciju ar tehnoloģiju palīdzību iespējams ietilpināt arī mazākās telpās. Līdz ar to, RMM uz iespēju darboties Mārstaļu ielā 6 raugās kā uz profesionālu izaicinājumu. Tāpat muzeja direktore norādīja, ka šim namam ir arī nozīmīga arhitektoniska vērtība.

Ruskule arī uzskata, ka ēka Mārstaļu ielā 6 ir ģeogrāfiski izdevīgā atrašanās vietā, kas spētu piesaistīt ne tikai ārvalstu tūristus, bet arī pašmāju interesentus. Tāpat Ruskule pozitīvi vērtē faktu, ka šādai iecerei nebūtu nepieciešams no jauna veidot projektu - nāktos veikt izmaiņas iepriekš izstrādātajā foto muzeja projektā, taču tās nebūtu radikālas.

Pašlaik muzeja administratīvās telpas un lasītava atrodas Tērbatas ielā 75. Jau vairākus gadus muzejs strādā "ceļojošā formāta", veidojot ekspozīcijas un nodarbības visā Latvijā.

Kā ziņots, ņemot vērā RMM nepieciešamību pēc pastāvīgas mājvietas, VNĪ ir izstrādājis alternatīvu risinājumu, lai iespējami drīz muzeju atkal padarītu pieejamu apmeklētājiem - pārcelt to uz vēsturisko Vecrīgas namu Mārstaļu ielā 6, aģentūru LETA informēja VNĪ.

VNĪ norāda, ka RMM pārvietošanas izmaksas uz šo adresi nepārsniegs Pils laukuma 2 pārbūvei plānoto un neapgūto budžetu, tāpat ieceres īstenošanai ir izmantojams jau esošais projekts, kas nav jāizstrādā no jauna. Ēkas rekonstrukcijai tiks pielāgots jau gatavs, savulaik Latvijas Fotogrāfijas muzeja vajadzībām izstrādātais, projekts, kuru tika nolemts šajā ēkā neīstenot.

Projekta izmaiņas un būvdarbu iepirkums Mārstaļu ielā varētu aizņemt aptuveni sešus mēnešus no brīža, kad RMM būs izstrādājis muzeja jaunajām telpām pielāgotu ekspozīcijas projektu. Ņemot vērā ēkas atrašanās vietu Vecrīgas arheoloģiskā kompleksa teritorijā un iespēju, ka būvniecības laikā rodas nepieciešamība veikt ēkas vēstures papildu izpētes, apstiprināšanas, restaurācijas un citus darbus, nepieciešamais laiks būvdarbu veikšanai ir aptuveni gads.

Lēmumu par alternatīva risinājuma piedāvājumu veicināja gan RMM nepieciešamība pēc jaunas mājvietas, gan aizvien pieaugošās būvdarbu tirgus izmaksas, kā arī ieilgusī būvnieka - pilnsabiedrības PMK un BBA - uzsāktā tiesvedība saistībā ar ēku Pils laukumā 2, liedzot VNĪ turpināt būvdarbus. Tiesvedības beigu datums nav zināms, taču tiesvedības praksē šādu sarežģītu tiesvedību ilgums var svārstīties no trim līdz pieciem gadiem, informēja VNĪ.

Pārbūves laikā telpas Mārstaļu 6 tiktu paplašinātas vismaz par 210 kvadrātmetriem, iegūstot ap 1400 kvadrātmetrus lielu platību RMM vajadzībām.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 2016.gada 28.aprīlī VNĪ noslēdza līgumu ar pilnsabiedrību PMK un BBA par RMM, paredzot būvdarbu izpildes termiņu līdz 2017.gada 26.janvārim. 2017.gada 16.februārī VNĪ lauza līgumu ar pilnsabiedrību, jo tā nebija veikusi darbus līgumā noteiktā termiņā, nodarot būtiskus zaudējumus Latvijas valstij.

VNĪ norādīja, ka muzeja rekonstrukcijai piesaistīts Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finansējums, kura izmantošanu pilnā apmērā būvuzņēmējs ar savu neefektīvo būvdarbu plānošanu un to izpildes kavēšanu, ir apdraudējis.

PMK un BBA 2017.gada februārī iesniedza prasību tiesā pret VNĪ par noslēgtā līguma izpildīšanu, tajā skaitā apstrīdot VNĪ paziņojumu par līguma vienpusēju izbeigšanu.

PMK un BBA 2016.gadā uzvarēja VNĪ rīkotajā sarunu procedūrā, piedāvājot veikt muzeja pārbūves darbus par 3 369 718 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Būvdarbiem atvēlēti līdzekļi no EEZ finanšu instrumenta programmas Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana. Kopējās projekta izmaksas, kas tiek segtas no EEZ programmas Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana, ir 4 947 685 eiro, neieskaitot PVN.

Top komentāri

Marginālis
M
Bet kur palikuši Rakstnieku Savienības un Komponistu Savienības nekustamie īpašumi? Vai tie visi ir jau pri(h)vatizēti vai izpārdoti?
Māriņš Spalviņš
M
Varbūt vajadzētu pārcelties uz lauku sētu, no kurienessākā smūsu tautas rakstiecība un mūzika.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja