Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Amnestijas likums vēlīgs arī kukuļņēmējiem

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Lelle
L
Notici man un zvaigznēm! Kretīnus gaida slikts gals, tas ir tikai laika jautājums. Nevienam vēl nav izdevies apčakarēt zvaigznes. Padsmit gadi iet uz beigām un viss mainīsies...
Lelle
L
Nav te ko stresot! Lai jau pieņem ko vēlās...nāks jaunā Saeima, pieņems tādus likumus, kādi būs vajadzīgi, lai šitos kretīnus iebāztu ķurkos līdz viņu mūža beigām, jo to viņi jau ir godam nopelnījuši. Bumeranga efeksts...
Brita
B
Man jau liekas, ka tieši otrādi. Vajadzētu stingrāk un biežāk lūkoties, vai par necienīgu (nemaz nerunājot par noziedzīgu) rīcību , kādam tas ordenis nebūtu jāatņem!
dagnija
d
nesaprotu šādus Grīnbergus,nu cik viņam palicis saules gaismā dzīvot,bet nē tā jau knapo veselību bojā dēļ naudiņas,visu savu dzimtu pazemo,ja protams tāda ir.vieni pieci gadi no dzīves nost,bet mums tikai jāpriecājās,ātrāk tur un miers.gaidīsim nākošo varoni,vēsturei vajag....
Riebj!
R
Kā man riebj visi šie mūsu valsts maizē iegrauzušies nelieši ar visiem viņu nelietīgajiem likumiem un privilēģijām! Ja šeit nav iespējama normāla cilvēku tiesa, jālūdz Dievs pēc viņa tiesas pār šo neliešu baru.
Amnestija
A
Bet tada jau ir amnestijas butiba - apzelot noziegumu izdarijosu personu, nevis apzelot teicamnieku vai apzelot cilveku, kas tikko izcinijis olimpisko medalu. situacija, kad tauta ir samusinata un alkst asinu sadu likumu pienemt ir loti gruti, jo vienmer kads bus pret, ka valsts panak preti likuma parkapejiem...
Žurks
Ž
He! Lembis kuļ sviestu kā tā varde tajā krējuma podā. Interesanti, vai šim izdosies to sakult un izkārpīties ārā?... Azartiskākie varētu sākt slēgt derības... he, he...
Žuks
Ž
Iespējams, ka sagribējis nu ļoti, ļoti bezbēdīgas vecumdienas - tāpēc arī bīda. Bet viņš pilda tikai Trojas zirga lomu, īstie bīdītāji ir tā iekšienē. Vai šī rīcība atbilst jel kādam advokāta ētikas kodeksam jebšu ētika šim advokātam nav domāta, jo viņš ir priekšnieks?
Lasītājs
L
Vispirms Tihonovs, tagad šitais āksts. Profesijai vispār kauna nav?
Clash
C
Varēja vel likumā paredzēt kompensāciju pārs simtu tūkstošu apmērā šīm nepamatoti cietušajām un vajātajām personām.
lala
l
iniciatīvu paklusām bīda oranžie, violetie un zaļie. vēl tik auseklīšu trūkst :)
Liva
L
Kaut kā nelīmējas kopā frāze "Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka "oranžas nokrāsas" cilvēki amnestijas likuma publiskos virzītājus meklējuši jau pirms pāris mēnešiem" un cita šodienas ziņa ar virsrakstu "Tautas partija neatbalstīs amnestijas likumus Saeimā". Baigi daudz Dienai tās neoficiālās informācijas. Tikpat labi var uzrakstīt "mums liekas, ka...."
Pauls
P
Izgāzušās ir visas partijas, kas līdz šim nav pateikušas skaidru nē par šo likumprojektu.
ES
E
Šādi grinberģi ir jāpadzen ar s... koku.
pilsone
p
nekam pozitīvam, kas varētu notikt šajā valstī, vairs neticu...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Kā vērtēt piedāvāto likumprojektu?

Lauris Liepa, LU pasniedzējs


Amnestijas likuma variants ir ļoti līdzīgs tam, ko 1996.gadā izmantoja Krievijas prezidents Boriss Jeļcins. Piemērojot šo amnestijas likumu, no soda par privatizācijas laikā sazagto tika atbrīvoti lielākie oligarhi, savukārt B.Jeļcins atkārtoti ieguva prezidenta krēslu. Šis likums pasaka — valstij kritiskā posmā var būt brīži, kad var rīkoties nelikumīgi un tagad to tiesiski vairs nevērtē.

Aivars Endziņš, bijušais ST vadītājs

Tajā likumā ir liela putra. Šeit nav pat runa par A.Lembergu un digitālizācijas lietu. Tikpat labi jāatbrīvo arī bijušie prokurori, Jūrmalgeitas notiesātie. Tad jau uzreiz likvidējam KNAB, un miers. Iznāk, ka tie, kas izlaupījuši par miljoniem, nu var būt uz brīvām kājām.

Strīdīgie likuma panti


- 1.pants. Atbrīvo no soda personas, kas noziegumu izdarījušas līdz šā gada 2008.gada 21.augustam.

L.Liepa: "Ja ir runa par valsts iekārtas maiņas posmu, kas bija pirms 15 gadiem, tad kādēļ no soda atbrīvot personas, kas iespējamo noziegumu pastrādājušas vēl pirms diviem mēnešiem."

- 2.pants. Amnestiju piemēro politiski represētajām personām, tām personām, kuras jebkurā laika periodā līdz 1991.gada 31.augustam ieņēma vēlētus amatus Latvijas Tautas frontē, personām, kas cieta no OMON vardarbības, bijušajiem Ministru Padomes locekļiem, personām, kas 1991.gada puča laikā piegādāja slepeno informāciju Latvijas radio, un prokuroriem, kas darbu sāka līdz 1990.gada 26.oktobrim.

Iespējams, tik sīks uzskaitījums radīts, lai likumu varētu popularizēt kā izlīguma aktu ar kādreizējiem neatkarības cīnītājiem.

- 8.pants. Nepiemērot brīvības atņemšanu un mantas konfiskāciju personām, kuras saistībā ar noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā un valsts institūciju dienestā, kas izdarīti līdz šā gada augustam. Kā atsevišķi izcelti noziegumi, kas paveikti privatizācijas procesā.

Šajā pantā ietilpst arī apsūdzības kukuļošanā (Jūrmalgeita, Rīgas domes kukuļošanas lieta), neizpaužamu ziņu izpaušanā (KNAB darbinieks Ilmārs Bode), neatļautā piedalīšanās mantiskos darījumos (VID priekšnieka vietnieks Vladimirs Vaškevičs), dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā (finanšu policistu noklausītās I.Jaunalksnes telefonsarunas, A.Lemberga kriminālprocess) nodokļu nemaksāšanā u.c.

- 9.pants, 2.daļa. Atbrīvot no soda par izvairīšanos no nodokļu nomaksas ja tā saistīta ar ienākumu gūšanu citā ES valstī.

Šo likuma normu teorētiski varētu piemērot pilsoņiem, kuri devušies strādāt uz Īriju un no nopelnītā nemaksā nodokļus Latvijā.

- 10.pants. Nepiemērot sodu personām, kas iepriekš nav bijušas sodītas vai sauktas pie kriminālatbildības.

Plaši formulēts pants, kas ļautu izvairīties no soda ļoti plašam personu lokam par jau iepriekš uzskaitītajiem noziegumiem.

Trūkst svarīgs pants: Eksperti norāda, ka iepriekšējos amnestijas likumos no soda varēja atbrīvot tikai tādu personu, kas atzina savu vainu. Šajā likumā šāds pants nav minēts, tas nozīmē, ka teorētiski no soda var atbrīvot personas, kas savu vainu neatzīst. Tāds ir gan minētais A.Lembergs, gan digitālās televīzijas lietā apsūdzētie.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas