Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Circene kritizē Pujatu par baznīcas iejaukšanos izglītības programmās par seksuālo veselību

Baznīcas pārstāvju iejaukšanās valsts funkcijās, tostarp rūpēs par jauniešu izglītošanu saistībā ar seksuālo veselību, ir pretrunā ar valsts pamatlikumu.

Šādu pārliecību aģentūrai BNS pauda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene ("Jaunais laiks").

"Satversmē ir noteikts, ka valsts un baznīca ir atdalīta.. Ja baznīca iejaucas tajā, kas jādara valstij, arī izglītības programmu veidošanā un rūpēs par jauniešu zināšanām par savu veselību, tas ir pretrunā ar to [Satversmi]," savu redzējumu skaidroja deputāte, kura joprojām praktizē arī kā ginekoloģe.

Parlamentāriete gan piekrita baznīcas pārstāvju viedoklim, ka ar jauniešiem ir vienlaikus jārunā arī par ģimeniskajām vērtībām un to, ka jātiecas uz attiecībām ar vienu partneri. Taču ārste pauda sašutumu par kardināla Jāņa Pujata protestu pret jauniešu izglītošanu, jo informācijas trūkums tikai pasliktina sabiedrības veselības stāvokli un tikai palielinās neauglīgo ģimeņu skaitu valstī.

Viņa uzsvēra, ka situācija jauniešu izglītošanā šajā jomā nu jau ir pavisam dramatiska salīdzinājumā ar sistēmu vēl pirms pāris gadiem, kad veselības mācība bija kā atsevišķs mācību priekšmets ar savu programmu un sertificētiem pasniedzējiem. Turpretī patlaban, kad arī iepazīstināšana ar reproduktīvo veselību iekļauta sociālo zinību blokā, bērni vairs savlaicīgi neapgūst šīs zināšanas, kas palīdzētu pasargāt un rūpēties par savu veselību.

"Diemžēl mums ir ļoti augsts grūtniecību skaits meiteņu vidū, arī šo pārtraukto grūtniecību skaits un seksuāli transmisīvo slimību gadījumi," norādīja deputāte, paužot pārliecību, ka tas, kā patlaban šī izglītošana ir integrēta skolu programmās, "ir par maz".

"Kā tad viņi [jaunieši] uzzinās, kas paskaidros, ka ar vienu reizi vien pietiek - vienu reizi pārguļot, bet neizsargājoties, var palikt stāvoklī vai pat saslimt ar HIV, ar sifilisu, ar gonoreju," retoriski vaicāja Circene.

Viņa akcentēja, ka jau patlaban teju "katra desmitā ģimene ir neauglīga".

Līdz ar to Circene uzsvēra, ka savu iespēju robežās NVO paveiktais jau ir vērtīgs, turklāt "Papardes zieda" izstrādātie materiāli ir veidoti saskaņā ar starptautisku praksi un piemēriem - šī asociācija jau ilgstoši ir pasaules veselības organizāciju apvienību dalībniece.

"Var runāt par ģimenes vērtībām, bet tas neizslēdz arī jaunieša iepazīstināšanu ar savu ķermeni. ..Ja pusaudzis būs saslimis savas nezināšanas dēļ, tad es kā pieaugušais jutīšos, ka tā ir mana vaina," atzina deputāte.

Jau vēstīts, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija jau pirmdien tiksies ar Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas "Papardes zieds" pārstāvjiem, lai iepazītos ar tās sagatavoto informāciju par paveikto seksuālās un reproduktīvās veselības un tiesību jomā.

Deputātiem demonstrēs arī "Papardes zieda" veidotās īsfilmas jauniešu izglītošanai par seksuālo veselību, kuru iespējamā iekļaušana skolu mācību stundās jau izraisījusi asu baznīcas pārstāvju reakciju.

Ziņots arī, ka katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats lūdzis aizliegt skolās rādīt jauniešiem paredzētu īsfilmu par seksuālo veselību, pagājušoceturtdien vēstīja TV3 ziņu raidījums. Viņš stāstīja, ka saņēmis apmēram 1700 vecāku parakstus, kuri lūdz aizliegt "Papardes zieda" izplatīto filmu "Tava dzīve, tava izvēle".

""Papardes zieds" biežāk māca nevis atturību, bet drošu seksu. Tā ir seksa propaganda, un, ja simti meiteņu gadā abortus taisa, tā nav normāla lieta ne pēc kādiem kritērijiem," teica kardināls.

Savukārt Izglītības satura un eksaminācijas centrs norādīja, ka izglītība Latvijā ir atdalīta no baznīcas un "Papardes zieda" filma ir "labs instruments profesionāliem skolotājiem", lai jauniešus informētu par drošu seksuālo dzīvi.

Pujats savukārt uzskata, ka skolās drīzāk būtu jāievieš atturības mācība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas