Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Koķe nobalso par zinātnes universitāti; ministre esot kļūdījusies

Arī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), kura iepriekš noliedza nepieciešamību Latvijā veidot zinātnes universitāti, balsojumā par piemērotāko augstākās izglītības sistēmas attīstības modeli ir atbalstījusi tieši šo variantu. Par to liecina _Dienas _rīcībā nonākušais darba grupas izstrādātais ziņojums par strukturālajām pārmaiņām Latvijas augstākās izglītības un zinātnes sistēmā.

Darba grupas galīgā ziņojuma versija, ko plānots iesniegt valdībā, liecina, ka tā izšķīrusies par trim iespējamiem scenārijiem. Rezultātu pārvaldības modelis nozīmē, ka valsts stimulētu augstskolu apvienošanos brīvprātīgi. Nozaru universitāšu modelis nozīmētu, ka augstākās izglītības iestādes tiktu strukturētas pēc nozarēm. Savukārt zinātnes universitātes modelis nozīmētu, ka veidotu vienu lielu pētniecības universitāti, taču tas neizslēgtu arī atsevišķu citu augstskolu pastāvēšanu.

Lielāko atbalstu guvis rezultātu pārvaldības modelis, taču nozaru universitātes modelis atpalicis pavisam nedaudz.

Divi no trim darba grupā strādājošajiem ministriem – finanšu ministrs Einars Repše (JL) un T.Koķe kā pirmo prioritāti atzīmējuši zinātnes universitātes izveidi, savukārt ekonomikas Artis Kampars (JL) uzskata, ka augstskolas jāstrukturē pēc nozarēm.

T.Koķes preses pārstāve Agnese Korbe norāda, ka T.Koķe sajaukusi balsošanas sistēmu, kā rezultātā nobalsojusi pretēji savai pārliecībai. Taču kā norāda A.Korbe, ministre patiesībā nevēloties paust atbalstu vienam konkrētam modelim, jo uzskata, ka no katra jāpaņem labākais. Ekonomikas ministra ārštata padomnieks Juris Pūce, kurš apkopoja darba grupas locekļu balsojumus, norāda: “Es būtu pārsteigts, ja ministre būtu kļūdījusies”. Viņš ar ministri esot divarpus kopīgi strādājis pie ziņojuma galīgās versijas un viņam radies priekšstats, ka T.Koķe ir iedziļinājusies ziņojuma saturā, tāpēc esot maz iespēju, ka ministre varētu tā kļūdīties.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Vairāk nevārīšoties savā sulā

Iesaka Latvijā veidot vienu valsts augstskolu

LU rektors piedāvā plānu radikālām reformām augstākajā izglītībā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas