Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Lietas nenodošana apgabaltiesā apsūdzību neatcels

Neatkarīgi no tā, vai prokuratūra pirmdien līdz darbadienas beigām Rīgas apgabaltiesā iesniegs krimināllietu pret smagos noziegumos apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu vai tomēr pagaidām to vēl neizdarīs — lietas izmeklēšanu, būtību un virzienu tas nekādi nemainīs. Proti, ne bez apsūdzības, ne uzliktajiem pārvietošanās un tikšanās ierobežojumiem, kā arī daudzajiem mēram un viņa ģimenes locekļiem piederošajiem īpašumiem noteiktajiem arestiem A.Lembergs nepaliks.
Pretrunīgas prognozes, vai pirmdien tiesā nonāks krimināllieta pret smagos noziegumos apsūdzēto Lembergu

Kā liecina informācija, kas ir Dienas rīcībā, visi turīgajam mēram piemērotie ierobežojumi noteikti kriminālprocesā, kurā apsūdzība viņam tika uzrādīta pērn 14.martā un kurā pirmstiesas izmeklēšanas termiņš beidzas rudenī. Turklāt nojaušams, ka izmeklēšanā aizvien tiek iegūta arī jauna informācija, un neoficiāli netiek izslēgts, ka lietā varētu būt arī jauni procesuāli lēmumi. Pēc neoficiālām ziņām, aizvadītajā nedēļā Ģenerālprokuratūrai Lihtenšteinas tiesībsargošās iestādēs ir izdevies uzvarēt lietā, kurā vairākas ar A.Lemberga ietekmi saistītas ārzonu bankas, trasti un personas apstrīdēja Latvijas izmeklētāju Lihtenšteinas kolēģiem nosūtītā tiesiskās palīdzības lūguma izpildi. Līdz ar to prokuratūra varēs saņemt informāciju no Lihtenšteinas, kuras tiesībsargošās iestādes A.Lembergu un viņa dēlu Anriju tur aizdomās par noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu vairāku miljonu latu apjomā. Lihtenšteinai A.Lemberga lietā ir īpaša nozīme, jo ir pamats aizdomām, ka caur šajā valstī reģistrētām ārzonu firmām, iespējams, būtiski papildināta mēra un viņa ģimenes rocība.

Iemesls tam, kāpēc pirmdienai ir īpaša nozīmē šīs pēdējo gadu vērienīgākās krimināllietas izmeklēšanā, saistīts ar faktu, ka tā ir pēdējā darbdiena, kad spēkā ir tiesas noteiktais pirmstiesas izmeklēšanas termiņš kriminālprocesā, kurā apsūdzību A.Lembergam uzrādīja 2006.gada 20.jūlijā. Atbilstoši Kriminālprocesa likumam, šajā laikā procesa virzītājam izmeklēšana lietā ir jāpabeidz vai arī, ja tā nav pabeigta, jāatceļ apsūdzētajai personai noteiktie pārvietošanas un mantas aresta ierobežojumi. Personai celtās apsūdzības līdz ar pirmstiesas izmeklēšanas termiņa beigām netiek atceltas. Tā kā pret A.Lembergu ierosinātie divi kriminālprocesi (abos viņam uzrādīta apsūdzība kukuļnemšanā, noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanā un amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā) ir atsevišķi, pirmstiesas izmeklēšanas termiņa beigšanās vienā no tiem nerada būtiskas sekas izmeklēšanai kopumā. Lietas nenodošana tiesai noteiktajā termiņā gan var būt iemesls emocionāliem prokuratūras darba vērtējumiem un kalpot kā papildu fons A.Lemberga norādēm par viņa cilvēktiesību pārkāpumiem.

"Izmeklētāji strādā," tik vispārīga piektdien, pēdējā darbdienā pirms izmeklēšanas termiņa beigām, bija prokuratūras preses pārstāvēs Dzintras Vītoliņas atbilde par pirmdien gaidāmo. "Mēs šobrīd izmantosim iespēju paklusēt, tāda ir procesa virzītāja nostāja," viņa piebilda. Tikmēr vairāku zinošu avotu Dienai izteiktās prognozes par gaidāmo ir pretrunīgas un divējādas. Lai arī ar lielu varbūtību tika izteikta prognoze, ka krimināllieta, apsūdzība, kura saistīta ar Ventspils mēra iespējamo līdzdalību a/s Kālija parks un tās līdzīpašnieces Šveicē reģistrētās Multinord AG kapitālā un labuma saņemšanā no līdzdalības, pirmdien nonāks tiesā, drošas skaidrības par to piektdien nebija. Kopumā izmeklēšanā tā dēvētajā Ventspils amatpersonu lietā, kas tika sākta 2005.gada rudenī un sadalīta vairākos kriminālprocesos, tiek skaidrota gan A.Lemberga saistība ar patiesajiem Ventspils ostas uzņēmumu īpašniekiem, gan viņa līdzdalība naudas legalizēšanā vairāku miljonu latu apjomā, gan iespējamā politisko partiju un amatpersonu kukuļošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas