Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Mēru vēlēšanas novados palielina lauku un ZZS ietekmi

Novados, kas nes rajonu centru pilsētu nosaukumu, patiešām ir uzvarējuši lauki, kā to iepriekš jau bija atzinis viens no pašvaldībās ietekmīgās Tautas partijas (TP) līderiem Māris Kučinskis. Viņa prognozi apstiprinājušas arī jauno novadu domju priekšsēdētāju vēlēšanas — Madonas novads ir viens no izņēmumiem, kur sākotnēji šķietami bezcerīgā situācijā, kad visi pārējie domē ievēlētie bija gatavi vienoties pret Tautas partiju, Madonas mērs Andrejs Ceļapīters (TP) varu ir saglabājis. Taču to ir zaudējuši viņa kolēģi un partijas biedri — Nikolajs Stepanovs Gulbenē, Andris Elksnītis Dobelē, Aivars Lācarus Talsos, Unda Ozoliņa Valkā.

Dobeles novada priekšsēdis būs slimnīcas galvenais ārsts Andrejs Spridzāns, kura vadītā dome ieies vēsturē ar lēmumu paaugstināt algas jau pirmajā darbdienā. Gulbenes novadā varu pārņēma Daukstu pagasta priekšsēde Sandra Duļbinska (ZZS), arī Talsu novadu vadīs lauku cilvēks — Lībagu pagasta priekšsēdis Miervaldis Krotovs (ZZS). Viņi abi konkurēja ar līdzšinējiem pilsētu mēriem. TP zaudēja mēra amatu arī Balvos, kur pie varas pēc četru gadu pārtraukuma atgriezās Jānis Trupovnieks (TB/LNNK). Taču viņam ir izdevies vienot visus domniekus, bijusī domes priekšsēde Ināra Ņikuļina (TP) būs viena no priekšsēža vietniecēm. Līdzīgi veiksmīgu sadarbības modeli lielajā Rēzeknes novadā, kurā ir 25 pašvaldības, īstenos arī Monvīds Švarcs (TP). Latvija vairs nav tik oranža kā iepriekš, bet nav tā, ka TP būtu zaudējusi ietekmi vietējā varā pavisam. Tā vadīs ne tikai pašvaldības, kurās uzvarēja ar pārliecinošu balsu vairākumu, kā Valmierā un Aizkraukles novadā. TP negaidīti ieguva mēra amatu arī tur, kur nemaz nesaņēma lielāko balsu skaitu vai ieguva tikpat vietu domē, cik vēl kāds saraksts. Saldus novadā četri mandāti bija TP un arī pilsētas mēra Didža Konuševska pārstāvētajai Pilsoniskajai savienībai, bet priekšsēža amatā ievēlēja Nīgrandes pagasta vadītāju Indru Rassu (TP). Alūksnes novada domi vadīs Aivars Fomins (TP). Abās pašvaldībās TP bija liela ietekme pagastos.

Kad Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) protestēja pret administratīvi teritoriālo reformu, tās lielākais satraukums bija par Tautas partijas vēlmi pārņemt varu visā Latvijā. TP mēri vadīja lielu daļu rajonu centru pilsētas, un vēl pērnajā gadā viņu pozīcijas šķita nesatricināmas, jo tieši pilsētās dzīvo liela daļa vēlētāju. Taču šīs prognozes nav piepildījušās un mēru vēlēšanas ir parādījušas, ka lielākos politiskos ieguvumus novadu reforma ir sniegusi Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), kas ievērojami palielinājusi savu ietekmi. ZZS pārstāvji vadīs vairākus lielos novadus. Par Jelgavas novada vadītāju ir kļuvis Ziedonis Caune, Jēkabpils novada — Edvīns Meņķis, Limbažu novada — Didzis Zemmers, Ventspils novada — Aivars Mucenieks, Krāslavas novada — Gunārs Upenieks, Valkas novada — Kārlis Albergs, kuri visi ir ZZS biedri tāpat kā M.Krotovs un S.Duļbinska. Novadu domes priekšsēžu vēlēšanas arī liecina par atbalstu bijušajiem rajonu padomju priekšsēžiem.

Jūrmalā un Kuldīgas novadā sēdes atliktas līdz brīdim, kad kļūs zināms tiesas lēmums lietās par pārkāpumiem vēlēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas