Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Gājienā Gruzijas atbalstam piedalās vairāk nekā 1000

Nedaudz vairāk kā stundu ilgušajā gājienā par atbalstu Gruzijai konfliktā ar Krievijas Federāciju pirmdien vakarā piedalījās vairāk nekā 1000 dalībnieku. Gājiena dalībnieki no Brīvības pieminekļa devās uz Krievijas un pēc tam uz Gruzijas vēstniecību, pie kuras sienas pasākuma noslēgumā nolika baltas rozes.

"Zināju, ka cilvēki būs daudz, bet necerēju, ka atnāks tik daudz. Cilvēki pat negribēja iet prom," pēc gājiena apmierinātību neslēpa viena no tā organizatorēm, Latvijas transatlantiskās organizācijas (LATO) pārstāve Irīna Ivaškina.

Gājienā piedalās dažāda vecuma cilvēki un dalībnieku skaits turpināja augt visu tā laiku. Kad pirmie dalībnieki sasniedza Krievijas vēstniecību Antonijas ielā, tā gals sasniedza vien Iekšlietu ministriju Raiņa bulvārī.

Pie Krievijas vēstniecības cilvēki izkliedza dažādus saukļus - "slepkavas", "rokas nost no Gruzijas". Daudzi no viņiem turēja rokā Gruzijas un Latvijas karogus un plakātus. Piemēram, kādā no tiem tika attēlots Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs ar automātu rokās, savukārt Pilsoniskās savienības pārstāvji - Saeimas deputāti Sandra Kalniete, Ina Druviete, Kārlis Šadurskis un Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis – stāvēja pirmajās rindās turot rokā lielu plakātu Par jūsu un mūsu brīvību!.

Pie Krievijas vēstniecības dalībnieki tika aicināti noturēt klusuma brīdi, lai izrādītu cieņu Gruzijas tautai un paustu nopēlumu Krievijas Federācijas agresijai. Pēc aptuveni desmit minūtēm gājiena dalībnieki devās atpakaļ gar Kongresa namu pie Gruzijas vēstniecības Raiņa bulvārī, kur izsauca dažādus atbalsta saukļus. 

"Diezgan daudz esam izcietuši Krievijas spēku un varenību, tagad jājūt līdzi citiem. Vajag parādīt Krievijai, ka tik vienveidīgi, nesodīti, un bez pārmetumiem darīt šādas lietas nevar," savu atrašanos gājiena dalībnieku vidū pamatoja Juris Zveidners. Viņaprāt, Latvija ir atsaucīga tauta: "Mēs jūtam līdzi, gan Ukrainai, gan Moldovai, kad viņiem konflikti, tagad arī Gruzijai."

Gājiena dalībniece Alise Pētersone savukārt norāda, ka "vardarbība neko neatrisina" un ieradusies, lai savu viedokli izteiktu: "Domāju, ka šis gājiens varētu parādīt Latvijas iedzīvotāju negatīvo nostāju pret to, kas notiek."

Pie Gruzijas vēstniecības stāvošie nodziedāja Daugav’ abas malas un Latvijas himnu pašā noslēgumā. Pēc tam tie, kam līdzi bija paņemtas baltas rozes, nolika tās pie vēstniecības fasādes un iededza sveces. 

Nopietni incidenti pasākuma laikā nenotika. Policija aizturēja divas personas, kas vēlējās iztraucēt gājienu, novēroja aģentūra LETA. Aizturētie vietā, kur sākās gājiens, izkliedza dažādus saukļus. Gājienā iejaucās arī vairāki jaunieši, kas rokās turēja Krievijas karogus, un izraisījās neliela sadursme ar vienu no gājiena dalībniekiem, kas nesa simbolisku zārciņu.

Jau ziņots, ka gājienu rīkoja Latvijas Transatlantiskā organizācija. "Viens no mērķiem bija parādīt, ka mēs neesam vienaldzīgi pret to, kas notiek Gruzijā," stāsta I.Ivaškina. Otrkārt, organizācija vēlējusies pievērst konfliktam Latvijas Eiropas politiķu uzmanību. "Ja mēs nebūtu NATO dalībvalsts, tas pats varētu notikt arī ar Latviju," uzsvēra I.Ivaškina.

Starp gājiena dalībniekiem bija arī Kultūras ministre Helēna Demakova (TP), Rīgas domes deputāti Dainis Īvāns (LSDSP), Einārs Cilinskis (TB/LNNK).


(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIDEO


Video no gājiena skatieties šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas