Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Godmanis vēl neatsauc algu iesaldēšanu

Trešdien Trīspusējā sadarbības padomē puses vienojās, ka darba devēji un arodbiedrības rakstiskā formā valdībai iesniegs savu priekšlikumus ekonomiskās situācijas risināšanai, neskarot algas. Ivars Godmanis (LPP/LC) pagaidām nav atsaucis valdības lēmumu par algu iesaldēšanu.

Trešdien, kad Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība pirmo reizi sēdās pie viena galda, lai runātu par nākamā gada tēriņiem, nekādi lēmumi netika pieņemti. Vispirms sēdē valdības pozīciju skaidroja ekonomikas un finanšu ministrs, pēc tam runāja LBAS un LDDK pārstāvji.

Pēc sēdes I.Godmanis žurnālistus informēja, ka par valdības iespējamo piekāpšanos algu iesaldēšanas jautājumā netiks runāts līdz šo sarunu beigām. Viņš atzina, ka gala lēmumam par algām ir jābūt kompromisam. Premjers solīja, ka darba devēju un arodbiedrības priekšlikumi tiks izskatīti, valdība veiks aprēķinus un skatīsies, kā tie ietekmē finanšu situāciju un, iespējams, tie tiks iekļauti budžeta projektā.

Tomēr premjers pauž nožēlu, ka, viņaprāt, sarunas parādījušas, ka cilvēkiem nav skaidra Eiropas Savienības fondu apgūšanas nozīme. Viņš paskaidroja, ka ieguldīt naudu ES līdzfinansētajos projektos ir daudz svarīgāk nekā paaugstināt algas. I.Godmanis nolēmis aicināt Latvijas bankas prezidentu vairāk skaidrot sabiedrībai, ko reāli nozīmē budžeta deficīta palielināšana Latvijas attīstībai nākotnē.

LBAS līderis Pēteris Krīgers pēc sēdes norādīja, ka “jābūt gandarītiem par procesu, nevis rezultātu, jo sarunas notiek un arī premjers vairs neuzstāj uz strikto valdības lēmumu iesaldēt algas”. 

“Ir pozīcijas no kurām LBAS nespēs atkāpties un tajās būs jāpiekāpjas valdībai,” uzsvēra arodbiedrību līderis. Viņš vēlreiz norādīja, ka arodbiedrības varētu atbalstīt algu iesaldēšanu tikai tad, ja to attiecina uz  lielām algām, sākot no 500 – 1000 latiem.  Arī darba devēju viedoklis ir tāds, ka par algu iesaldēšanu var runāt “dažādās kategorijās un nevis ārstiem, skolotājiem, policistiem”.

Sēdes laikā tika skarts arī jautājums par algu apmēru uzņēmumos, kuros valstij ir daļas. “Redziet šīs iestādes strādā ar peļņas un rentabilitātes principu un valdība aicinās arī viņus nepalielināt atalgojumu, bet tas ir viņu pašu ziņā,” izteicās I.Godmanis.

“Pie sabalansēta budžeta varam tikt tikai tad, ja aizklopējam ciet visu valsts pārvaldi,” sēdes laikā savu pozīciju skaidroja finanšu ministrs Atis Slakteris (TP). Lēmums par algu iesaldēšanu, viņaprāt, ir “nepatīkams, bet godīgs”.

Nākamā trīspusējā tikšanās būs gaidāma pēc nedēļas, 16.septembrī, kad valdība jau būs izvērtējusi LDDK un LBAS priekšlikumus budžeta projektam.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas