Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Iespējams, ZVA kukuļošanas lietā iesaistīta firma "Sanofi–aventis"

Lietā, kurā aizdomās par kukuļņemšanu tiek turēta Zāļu valsts aģentūras (ZVA) amatpersona Jeļena Karaševska, varētu būt iesaistīta firma sanofi-aventis Latvia, kas Latvijā pārstāv franču farmācijas koncernu _sanofi–aventis groupe, liecina Dienas _rīcībā esošā informācija. Uzņēmums ir viens no lielākajiem spēlētājiem farmācijas laukā Latvijā, tās valdes loceklis Romans Gamirets (Roman Gamireth) Dienai ne noliedza, ne apstiprināja uzņēmuma saistību ar šo lietu, norādot: «Pašreizējos apstākļos mēs nevaram sniegt nekādus tālākus komentārus.

» Arī KNAB atteicās komentēt šo informāciju.Kā jau ziņots, ZVA atstādinātā Humāno zāļu reģistrācijas nodaļas vadītājas vietniece tiek turēta aizdomās par kukuļņemšanu lielā apmērā, kas notikusi divu gadu garumā — laikposmā no 2005.gada līdz 2007.gada oktobrim. Savukārt viņas radinieks — kukuļņemšanas atbalstīšanā un kāda medikamentu izplatīšanas uzņēmuma darbinieks — kukuļdošanā. Par to paziņojis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).Zīmīgi, ka pērn septembra beigās mainījās _sanofi–aventis_ vadība — par valdes priekšsēdētāju kļuva Dānijas pilsone Karena Sorensena, kas kopš 2006.gada bija uzņēmuma valdes locekle. Ja līdz tam katram valdes loceklim bija tiesības pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi, tagad tādas ir tikai vismaz diviem kopā. Kopš šī gada janvāra valdē ir vēl divi ārzemnieki: R.Gamerits un Dāvids Sančes Mendezs. Savukārt Latvijas pilsonis Kaspars Ivanovs, kurš bija valdes loceklis kopš uzņēmuma reģistrācijas brīža 2005.gada aprīlī, no uzņēmuma amatpersonu saraksta pazuda 2007.gada 21.septembrī, liecina Uzņēmuma reģistra dati.

K.Ivanovs Dienai norādīja, ka patiesībā uzņēmumā nestrādā jau kopš 2007. gada jūnija, tāpēc neko par šo lietu nezinot, pret viņu neesot vērstas arī nekādas procesuālās darbības. Tāpat viņš aicināja vērsties ar jautājumiem pie sanofi-aventis.

Saskaņā ar AMS Health datiem, sanofi-aventis Latvia pērn bija ceturtajā vietā starp ražotājiem pēc aptiekās un slimnīcām pārdoto medikamentu daudzuma.

Jau ziņots, ka KNAB ieguvis pierādījumus, uz kuru pamata uzskata, ka amatpersona ZVA prettiesiski saņēmusi naudu par veiktajām darbībām saistībā ar dažādu zāļu reģistrāciju vai pārreģistrāciju Zāļu reģistrā. Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka ZVA amatpersonas radinieks fiktīvi noformēts darbā medikamentu izplatīšanas uzņēmumā un viņam izmaksāto naudu prettiesiski saņēma ZVA amatpersona.

Aizdomās turētajai amatpersonai piemēroti vairāki ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, t.sk. aizliegums veikt noteiktas ar amata pienākumiem saistītas funkcijas ZVA. Viņai piemērots arī aizliegums tuvoties konkrētām personām. Arī viņas radiniekam un firmas darbiniekam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

ZVA no amata ir atstādināta Humāno zāļu reģistrācijas nodaļas vadītājas vietniece Jeļena Karaševska. Viņa pirmdien atgriezās darbā, taču no šodienas ir devusies atvaļinājumā. Ar ZVA direktores rīkojumu viņa ir atstādināta no amata jau kopš pagājušās nedēļas, Dienu informēja aģentūras preses sekretāre Vija Berlande.

Humāno zāļu reģistrācijas nodaļa nodarbojas ar cilvēku lietošanai paredzēto medikamentu reģistrāciju un dokumentu izvērtējumu.


(pievienota 4. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas