Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Samazina pacientu iemaksas; gripas pacientiem par ārsta izsaukšanu būs jāmaksā divi lati

Valdība otrdien nolēma samazināt pacientu iemaksas pie ārstiem speciālistiem no pieciem līdz trim latiem, bet par ārstēšanos slimnīcā - no 12 līdz 9,5 latiem.

Pacientu iemaksu samazināšanai Veselības ministrija (VM) veikusi finansējuma pārdali savā budžetā.

Veselības ministrija uzsver, ka no pacientu iemaksām kopš 1.oktobra atbrīvotas trūcīgās personas. Trūcīgajām personām nav jāmaksā 15 latu līdzmaksājums par vienā ārstēšanās reizē veiktajām ķirurģiskajām operācijām. Rasta arī iespēja, ka, ārstējoties dienas stacionārā, nepieciešamības gadījumā trūcīgie pacienti bez maksas pirms vai pēc ārstēšanās varēs uzturēties ārstniecības iestāžu izveidotajās viesnīcās.

VM ierosinātās izmaiņas arī paredz, ka par ģimenes ārsta izsaukšanu mājās gripas epidēmijas laikā pie pacienta, kurš saslimis ar gripu, turpmāk būs noteikta samaksa divu latu apmērā, aģentūru BNS informēja ministrijā.

Vēl valdība atbalstīja pretrunīgi vērtēto VM ierosinājumu, ka par primārās veselības ārstu var būt pediatrs, kas veic ģimenes ārsta funkcijas mazajiem pacientiem. Paplašinātas arī indikācijas, ar kurām pacienti var saņemt medicīnisko aprūpi mājās.

Grozījumi paredz, ka neatliekamās palīdzības punktā slimnīcās iedzīvotājiem tiek nodrošināta medicīniskā palīdzība ne tikai traumu gadījumā, bet arī citos gadījumos, kad nav pieejama ģimenes ārsta vai dežūrārsta palīdzība, vai arī palīdzības apmērs pārsniedz ģimenes ārsta kompetenci.

Veselības ministre Baiba Rozentāle (Tautas partija) uzsvērusi, ka viens no galvenajiem uzdevumiem, grozot veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumus, bija uzlabot veselības aprūpes pieejamību, gan samazinot pacientu iemaksas, gan arī atvieglojot pacientu pieeju speciālistiem akūtās situācijās.

"Būtiski bija arī vienkāršot samaksas sistēmu slimnīcām un atvieglot dažādas birokrātiskās procedūras. Lielu darbu šo noteikumu grozījumu izstrādē paveica nozares galvenie speciālisti, kuri profesionāli izvērtēja valsts apmaksājamos veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī sniedza priekšlikumus veselības aprūpes sistēmas organizēšanā," teikusi ministre.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā 1.janvārī.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas