Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Tiesa apcietina Aivaru Lembergu; viņš vēlāk varētu tikts ievietots Centrālcietumā

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa (tiesnesis Māris Vīgants) šodien pēc prokuratūras lūguma Ventspils mēram Aivaram Lembergam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Viņš tiks nogādāts Valsts policijas izolatorā Stabu ielā. Prokurors Krišjānis Rudzītis žurnālistiem teica, ka tiesa nav noteikusi A.

Lembergam piemērojamā apcietinājuma termiņu, proti, tas ir beztermiņa.Kā novēroja aģentūra LETA, prokurors Krišjānis Rudzītis Ventspils mēra advokātiem teica, ka viņu klients vēlāk varētu tikt ievietots Rīgas Centrālcietumā. Lemberga advokāts Jānis Grīnbergs žurnālistiem solīja Ieslodzījumu vietu pārvaldē iesniegt lūgumu A.Lembergu ievietot īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, kurā viņš neatrastos kopā ar nopietniem kriminālnoziedzniekiem.

Prokuroram A.Lemberga advokāti pauda apņēmību panākt to, ka A.Lembergs nonāk Matīsa cietumā, raksta LETA.

A.Lemberga advokāts Jānis Grīnbergs žurnālistiem teica, ka septiņu dienu laikā pārsūdzēs lēmumu par viņa klientam piemēroto drošības līdzekli. Advokāts izteica cerību, ka pusotra mēneša laikā A.Lembergu izdosies atbrīvot no apcietinājuma, ziņo LETA.

Savukārt prokurors pauda pārliecību, ka A.Lemberga apcietināšana bija nepieciešama, jo ir pamats uzskatīt, ka viņš brīvībā varētu traucēt izmeklēšanai, piemēram, ietekmējot lieciniekus, vācot liecības par lietu vai viltojot dokumentus.

Pirms tiesas

Šodien uz Kuldīgas ceļa aizturēts Ventspils mērs Aivars Lembergs, tas trešdien ap plkst. 10 Dienai tapa zināms no neoficiāliem, taču drošiem avotiem. A.Lembergs aizturēts no rīta plkst. 8:30.

Pēcpusdienā A.Lembergs vairāku cilvēku pavadībā redzēts pie prokuratūras ēkas Rīgā. A.Lembergam bija priekšā saliktas rokas, iespējams, tās bija rokudzelžos, ziņo BNS. Ap plkst. 13.10 A.Lembergs un viņu pavadošie cilvēki iegāja Iekšlietu ministrijas poliklīnikas telpās, kas atrodas vienā namā ar prokuratūru.

Advokāts Jānis Grīnbergs Dienai atzina, ka šodien plkst.11 viņam ar A.Lembergu bijis jāierodas Ģenerālprokuratūrā, kur bija paredzēts viņus informēt par rakstiskās ekspertīzes rezultātiem. Viņi bija sarunājuši sazināties un kopā doties uz prokuratūru, bet A.Lembergs no rīta nav ieradies Rīgā, nedz arī sazinājies ar J.Grīnbergu. Advokāts gan teica, ka pēdējo divu dienu laikā A.Lembergs sūdzējies par sliktu pašsajūtu, tādēļ pieļauj iespēju, ka Ventspils mērs Rīgā nav ieradies slimības dēļ.

Informācija par A.Lemberga iespējamo slikto pašsajūtu Dienai ļauj izdarīt pieņēmumu, ka pēc aizturēšanas viņu varētu nogādāt slimnīcā. Līdzīgi bija ar iepriekš šajā lietā aizturēto AS "Ventamonjaks" padomes priekšsēdētāju Kristu Skuju.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesis Māris Vīgants, kurš lēma par drošības līdzekļa piemērošanu Aivaram Lembergam, ap plkst. 19.00 izsludināja sēdē pārtraukumu uz laiku no trīs līdz četrām stundām, aģentūru LETA informēja A.Lemberga advokāti. Viņi norādīja, ka tiesnesim bija nepieciešams sīkāk izpētīt lietas materiālus, lai lemtu par drošības līdzekļa piemērošanu.

Prokuratūra A.Lembergam uzrādījusi jaunu apsūdzību- par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas atmazgāšanu trīs epizodēs vairāk nekā 10 miljonu latu apmērā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas Kuģniecība", vēsta LETA.

A.Lemberga advokāts Jānis Grīnbergs šovakar žurnālistiem stāstīja, ka gadījumā, ja tiesa A.Lembergam piemēros drošības līdzekli apcietinājumu, viņa aizstāvība noteikti iesniegs blakussūdzību. Tāpat J.Grīnbergs sacīja, ka, pēc prokuratūras domām, A.Lembergs var mēģināt sazināties ar citiem lietā apsūdzētajiem cilvēkiem, piemēram, AS "Latvijas Naftas tranzīts" prezidentu Mamertu Vaivadu, AS "Ventamonjaks" padomes priekšsēdētāju Kristu Skuju un komanditsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbinieci Gitu Grasmani. Uz to A.Lembergs tiesas sēdē esot sacījis, ka G.Grasmani nemaz nepazīstot, savukārt prokurors apgalvoja pretējo un piebilda, ka A.Lembergs ar G.Grasmani ticies pērn rudenī, raksta LETA.

Procesa virzītājs A.Lembergam bija piemērojis pirmsapcietinājuma aizturēšanu un vērsies pie izmeklēšanas tiesneša ar ierosinājumu viņam piemērot drošības līdzekli - apcietinājumu. Īsi pirms plkst.16 Centra rajona tiesā nogādātais A.Lembergs tika ievests tiesas zālē. Rokudzelži viņam nebija uzlikti.

Apsūdzība

A.Lembergs tiek apsūdzēts pēc Kriminālkodeksa 164.panta 3.daļas - par kukuļa ņemšanu sevišķi lielos apmēros, kas saistīta ar kukuļa izspiešanu, laika periodā no 1994.gada beigām līdz 1995.gada februārim. Pēc šā likuma panta prokuratūrā tiek izmeklētas divas epizodes.

Apsūdzība arī uzrādīta pēc Krimināllikuma 195.panta 3.daļas par noziedzīgā kārtā iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju. Par šo nodarījumu A.Lembergs tiek vainots trīs epizodēs. Viņam tiek inkriminēta kukuļa izspiešana, tā rezultātā iegūtu naudas līdzekļu un citas mantas legalizēšana, kas tika izdarīta laika periodā no 1999.gada beigām līdz 2003.gada 22.maijam par kopējo summu 1,5 miljons latu.

Ventspils mērs tiek apsūdzēts par "Multinord A.G" akciju kukuļņemšanas rezultātā noziedzīgi iegūto naudas līdzekļu un mantas legalizāciju, kas tika pabeigta 2002.gada martā vairāk nekā sešu miljonu latu apmērā, kā arī par noziedzīgā kārtā iegūto naudas līdzekļu legalizāciju laika periodā no 2000.gada līdz 2006.gada beigām.

Tāpat A.Lembergs apsūdzēts par to, ka laika periodā no 2001.gada septembra līdz 2002.gada maijam viņa vajadzībām legalizēti 536 000 latu, un par viņa piedalīšanos organizētas noziedzīgas grupas sastāvā, skaidras naudas nelikumīgā iegūšanā un tās nodošanā fiziskām un juridiskām personām - vairāk nekā piecu miljonu latu apmērā.

Apsūdzība A.Lembergam uzrādīta arī pēc Krimināllikuma 219.panta 2.daļas - par nepatiesu ziņu sniegšanu valsts amatpersonas deklarācijā atkārtoti no 2002.gada līdz 2005.gadam ieskaitot par to, ka amatpersonas deklarācijās A.Lembergs neuzrādīja savas īpašuma tiesības uz kompānijas "Hinch Invest&Finance S.A." 50 000 akciju 25 800 latu vērtībā. Šīs "Hinch Invest&Finance S.A." akcijas pastarpināti dod īpašuma tiesības uz AS "Latvijas kuģniecība" akcijām, kuru aptuvenā tirgus vērtība patlaban ir 17 miljoni latu, norādīja prokuratūrā.

Prokuratūrā turpinās izmeklēšana arī kriminālprocesā, kurā A.Lembergam 2006.gada 20.jūlijā uzrādīta apsūdzība kukuļņemšanā, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanā un amatpersonai ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanā.

Viedokļi

Zaļo un zemnieku savienība nenorobežosies no Aivara Lemberga, žurnālistiem pēc ZZS frakcijas sēdes sacīja Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis, vēsta BNS. Viņš arī uzsvēra, ka tikai pēc tiesas varēs izdarīt secinājumus par A.Lemberga iespējamo vainu.

Par A.Lemberga aizturēšanu ir informēti Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga un premjers Aigars Kalvītis, ziņo BNS. "Tās ir smagas konsekvences viņam ne tikai personīgi, bet sakarā arī ar viņa profesionālo darbību," sacīja prezidente. Vaicāta, vai A.Lemberga aizturēšana nozīmē, ka Latvijā sākušās oligarhu medības, prezidente sacīja, ka "medības notiek tikai mežos", bet valsts struktūrā notiek taisnīga un objektīva lietu izmeklēšana. Viņa norādīja, ka likuma priekšā visi ir vienādi, savukārt oligarhu jēdziens Latvijā nav definēts.

Arī A.Kalvītis uzsvēra, ka tiesiskā ceļā tiks noskaidrots, vai apsūdzība A.Lembergam ir nopietna, taču viņš nevēloties vainot ZZS, kuras sarakstā Saeimas vēlēšanās startēja A.Lemberga vadītās politiskās organizācijas biedri un kura pirms vēlēšanām izvirzīja A.Lembergu kā savu premjera amata kandidātu. "Individuālo atbildību nevar attiecināt uz kolektīvo atbildību," sacīja premjers. Taču A.Kalvītis norādīja, ka Ventspils mēra aizturēšana ir "nopietns signāls, ka prokuratūrai ir nopietni pierādījumi" un A.Lembergs nevarēs piedalīties koalīcijas sēdēs.

Viena no A.Lemberga advokātēm Sandra Sleja, kura viņu pārstāv krimināllietā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu informēja, ka vakar Kuldīgas rajona tiesā, kurā tiek skatīta krimināllieta, prokurors Māris Leja lūdzis izsludināt pārtraukumu. "Jāpieļauj doma, ka prokurora kungam bija zināms par iespējamo aizturēšanu," sacīja S.Sleja. Advokātei pēdējā saruna ar A.Lembergu bijusi vakar vakarā pa telefonu. Viņa cer, ka rīt uz tiesas sēdi varēs ierasties arī viņas klients.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas