Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Apliecības un noteikumi arī kuģojot

Ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Kvalifikācijas daļas speciālistu Ojāru Maščinski sarunājas Romāns Meļņiks.

Nupat mediji vēstīja par katamarāna aizdegšanos. Iemesls visdrīzāk ir tas, ka šī kuģošanas līdzekļa kapteinis pārkāpis satiksmes uz ūdeņiem noteikumus. CSDD kompetence attiecas ne tikai uz autotransportu, bet daļēji arī uz ūdens transporta līdzekļu vadīšanu.

Ja ir runa par kuģošanas līdzekļu satiksmes drošību, mūsu kompetencē ir šī transporta veida vadītāju apliecību izsniegšana pēc attiecīgo zināšanu pārbaudes. Par šo negadījumu gan zinu vien pamatā to, ko ziņojuši mediji, taču tiešām visdrīzāk ir tā, ka nav ievēroti noteikumi par kuģošanu iekšējos ūdeņos.

Šķiet, pēdējā laikā krietni pieaudzis to cilvēku skaits, kuriem pieder kāds kuģošanas līdzeklis. Laivu un motoru var nopirkt teju vai lielveikalā. Kur ir tā robeža, kad var braukt bez vadītāja apliecības, un kad tā jau ir obligāta?

CSDD izsniedz divu veidu atpūtas kuģu vadītāju apliecības. Vienas dod iespēju Latvijas iekšējos ūdeņos vadīt motorizētos atpūtas kuģus, kuru garums nepārsniedz 12 metrus un kuri ir aprīkoti ar motoriem ar piecu un vairāk zirgspēku jaudu. Ir noteikts, ka šādi kuģošanas līdzekļi ir jāreģistrē CSDD.

Tātad nav tā, ka būtu jāreģistrē katra gumijas laiva ar elektromotoru, ko lieto makšķernieki vai atpūtnieki?

Ja mazās motorlaivas ir ar mazākas jaudas motoriem, tās nav jāreģistrē un arī to vadīšanai nav nepieciešama apliecība. Arī airu laivu vadīšanai atpūtas kuģa vadītāja apliecība nav nepieciešama.

Vai obligāti reģistrējamo kategorijai pieskaitāmi arī ūdens motocikli?

Jā, tie pielīdzināmi šai pirmajai kategorijai, to vadīšanai nepieciešama apliecība.

Kas jāzina, lai iegūtu mazo atpūtas kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecību?

Ja runājam par kuģošanas līdzekļiem līdz 12 metru garumam un ar motoriem virs pieciem zirgspēkiem, vadītāja apliecības iegūšanas CSDD testam katrs var sagatavoties patstāvīgi. Jāapgūst noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos, pamatlīmenī jāapgūst navigācija, meteoroloģija, pirmās palīdzības sniegšana. Testā ir 20 jautājumu.

Cik noprotams, jau pieminētā katamarāna vadīšanai ar šāda līmeņa pārbaudījumu nepietiek – ar tādiem taču pārvietojas ne tikai iekšējos ūdeņos?

Otra veida apliecība, ko izdod CSDD, ir starptautiskā atpūtas kuģu vadītāju apliecība. Tādas var saņemt personas, kuras vēlas vadīt motorizētus vai buru atpūtas kuģus, kuru garums nepārsniedz 24 metrus. Protams, cilvēki, kuriem ir šāda veida apliecība, var vadīt arī zemākas kategorijas kuģošanas līdzekļus. Lai saņemtu šo apliecību, personai ir jāiziet apmācība CSDD sertificētā mācību iestādē. Latvijā šādi mācību centri šobrīd ir astoņi. Pēc apmācības ir jānokārto teorētiskais un arī praktiskais eksāmens. Šo eksāmenu pieņemšanu CSDD organizē sadarbībā ar Latvijas Zēģelētāju savienību – tiek pieaicināti speciālisti, kuri pārzina šo visai specifisko jomu. Šāda apliecība ļauj kuģot ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskos ūdeņos.

Arī jūrā?

Ir dažādi līmeņi. Pēc apmācības sākotnēji var iegūt tiesības kuģot piekrastes ūdeņos, tās ir 60 jūras jūdzes no krasta. Tālāk jau, iegūstot attiecīgu jūras praksi, var kvalifikāciju paaugstināt līdz pat tiesībām kuģot jebkuros ūdeņos. Dalījums ir arī starp motorizēto un burukuģu vadīšanu.

Kad runā par to, kādai jābūt auto vai veloceļu infrastruktūrai, kā eksperti bieži tiek pieaicināti pārstāvji no CSDD. Vai jūsu kompetencē kaut kādā mērā ir arī tās zīmes, ko ievēro kuģotāji?

Nē. Par navigācijas zīmju izvietošanu atbildīgi ir ūdeņu īpašnieki vai pārvaldītāji. Piemēram, pašvaldības, ostas u. tml. Noteiktos posmos Daugavā un citur navigācijas zīmju izvietošana saskaņojama ar Latvijas Jūras administrāciju, kuras kompetencē ir tieši kuģošanas drošības jautājumi. Kā jau minēju, CSDD administrē atpūtas kuģošanas līdzekļu vadītāju eksamināciju un apliecību izsniegšanu.

Cik daudz cilvēku gadā interesējas par iespēju nokārtot kuģošanas līdzekļa vadītāja apliecību?

Motorizēto atpūtas kuģu līdz 12 metru garumam vadīšanas apliecības šobrīd izsniegtas aptuveni 12 000 cilvēku. Mēs tās izsniedzam kopš 2006. gada. Savukārt starptautisko atpūtas kuģu vadītāju apliecības CSDD izsniedz kopš 2013. gada, šobrīd tādas izsniegtas aptuveni 900 cilvēkiem (šajā skaitā ir arī tie, kuriem esam nomainījuši apliecības, kuras izsniegtas saskaņā ar iepriekšējo kārtību). No jauna vidēji gadā starptautisko kuģu vadītāja apliecību iegūst ap simts cilvēku.

Visu interviju lasiet ceturtdienas, 20.jūlija laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē