Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Bundžu Jānis: Zaķusalas Skroderdienas

Sen atpakaļ, kad konsultantu jaunākā daļa stāvēja bērnudārza rindā, Latvijas TV rādīja tādu kā amatierteātra video. Fragmentu no Blaumaņa Skroderdienām. Vislielāko interesi izraisīja spēlētāji. Ja nemaldos, Ābrams bija Ivars Godmanis. Iespējams, Zāra bija ar Ingrīdas Ūdres piesārtušo vaigu, bet Sandra Kalniete? Vai nu Bebene vai Pindacīša. Ja kāds atminas precīzāk - ar prieku gaidīsim komentārus.

Ņemot vērā aktieru izlasi, efekts bija gana labs pat bez visiem tviteriem un feiskūkām.

Otro Skroderdienām veltīto pārdomu pusi atstāsim pētījuma noslēgumam. Tagad - hop! - esam atpakaļ mūsdienās.

Kūsā priekšvēlēšanu darbs. Tajā skaitā Latvijas Televīzijas debates "Izvēlies nākotni". Tai būtu jābūt galvenajai asij, ap kuru vērptos vēlētāju domu mutuļi, pēc sev piemērotākā kandidāta un saraksta meklējot, viļoties, atklājot, pārdomājot.

Protams, arī Bundžu Jānis ir pie ekrāna, rūpīgi seko visam līdzi, pa brīdim publisko svarīgāko. Bez maksas. Bet ir nianse.

Proti, konsultants šo laiku izmanto kā lielisku atslodzes brīdi starp nopietnajiem projektiem. Pašam nekas nav jādara, ar prieku var sekot, kā šie tur izgāžas - minūtes laikā jāatbild, kā izglābs Tēvzemi, pēc kā citi metas virsū aurojot, ka tādas muļķības vēl nav dzirdētas. Pēc svilpes mainās vietām, un pirmie nu var teikt, ko domā par otrajiem. Nākamajā etapā daži prezentē video, kā pareizi mizot budžetu vai kartupeļus, bet citi var izbļaustīties, ka vispār nesaprot, par ko ir runa. Beigās katrs var kādam uzdot jautājumu - kā jūs tik stulbs varat būt vai tamlīdzīgi. Pa vidu vadītāju izmisīgie - laiks beidzas, laiks beidzas… Izsmieties un pa brīdim kā šausmu filmā iespiegties var pēc sirds patikas.

Kas paliek pāri? Tas ir labs jautājums. Viens no vislabākajiem. Bet, pagaidiet, vai tad laba garastāvokļa deva nav atzīstams guvums? Bez šaubām, viss ir uzlabojams, un te konsultants sniedz dažus ieteikumus priekšvēlēšanu traģikomēdijas attīstīšanā.

Pašlaik ar runāšanu ir labi, bet prasītos vairāk pēc fiziskajām aktivitātēm. Piemēram, zināmā spēle (jo galu galā runa par Saeimas krēsliem) - dalībnieki jautras melodijas pavadībā soļo gar aplī saliktiem beņķiem, kuru ir mazāk nekā gribētāju. Kā mūzika apklust, visi metas sēdus. Kurš/a nepaspēj vai tiek eleganti atgrūsts, tas malā. Tad krēslus atkal samazina un tā līdz uzvarētājam.

Ieteicama būtu arī "aklā koalīcija". Izvēlētajam kandidātam aizsien acis, apgriež trejdeviņas reizes ap asi un izgrūž vidū. Tad uznāk citi pretendenti un aklajai vistiņai ar čamdīšanu jānoteic, kurš/a kuru partiju pārstāv. Pēc divām kļūdām - ārā. Ieteicams arī izmantot veco labo Ādamam bij septiņ' dēl' un pudeles griešanu ar bučošanos.

Protams, aģitācijas laikam Latvijas Televīzijā vajadzētu kaut kā skaisti un motivējoši noslēgties. Un te nu atgriežamies pie konsultācijas sākuma.

PAREIZAIS VIEDOKLIS - vislabākais kampaņas noslēgums no daudziem aspektiem - budžets, tiesiskums, cittautieši, drošība, lakatiņi un vēl, un vēl nenoliedzami ir Blaumaņa hrestomātiskās Skroderdienas. Beigu ainā režisors ar asistentiem liek visiem sadoties rokās un priecīgām sejām noplātīt fonogrammu. Smaidi. Aplausi. Lielās tējkannās iznēsā alu. Priekškars.

Kas no visa tā vēlētājam? Kā kas!? - vēlētājs, iesūtot maksas īsziņu, varēs sadalīt, kura loma kuram piekritīs. Tas ir ļoti, ļoti atbildīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē