Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Jaunzeme – Grende: Viens santīms mēnesī nav liela atlīdzība par latviešu mūziku un citiem autordarbiem

Kultūras ministrija (KM), atbildot uz publiskajā telpā izskanējušiem argumentiem par pārmērīgo datu nesēju atlīdzības apmēru, ir aprēķinājusi, ka 2011. gadā katrs Latvijas iedzīvotājs vidēji ir samaksājis vienu santīmu mēnesī, savukārt vairāki tūkstoši Latvijas autoru ir kopumā saņēmuši datu nesēju atlīdzībā iekasētos 160 000 latus, norāda KM pārstāve Lolita Rūsiņa.

KM uzskata, ka Ministru kabinetā iesniegtajā nesēju atlīdzības noteikumu projektā paredzētā atlīdzība ir samērīga un atbilst sabiedrības interesēm. 

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende, komentējot diskusiju par nesēja atlīdzības apmēru, pieļauj, ka sabiedrības neizpratni acīmredzot ir raisījis fakts, ka līdz šim nav ticis runāts par to, cik liela ir šī atlīdzība. "Uzskatu, ka argumenti par it kā pārmērīgo datu nesēju atlīdzības apmēru ir nepamatoti. Viens santīms mēnesī nav liela atlīdzība par latviešu mūziku un citiem autordarbiem, tā neapdraud mūsu maciņus un informācijas sabiedrības attīstību. Esmu pārliecināta, ka liela daļa mūsu sabiedrības būtu gatava maksāt šo summu par kultūras vērtību radīšanu un tās pieejamības nodrošināšanu, ja zinātu, ka nesēju atlīdzība nonāk Latvijas autoriem". Tādēļ ministre uzskata, ka īpaši svarīgs ir visu iesaistīto pušu, tostarp Latvijas autoru biedrības AKKA/LAA informējošais un skaidrojošais darbs. 

Ir arī jāapzinās, ka informācijas sabiedrība nevarēs balstīties vienīgi uz iekārtām un tehnoloģijām, jo bez autoru radītā satura to pastāvēšanas jēga būtu ievērojami mazāka. Bieži vien tieši tāpēc, ka modernās tehnoloģijas ļauj datorlietotājiem atskaņot, atveidot un lietot noteiktu saturu, tostarp autoru radītos darbus, šīs iekārtas tiek pirktas un izmantotas. Kā liecina pasaules pieredze,  autoru veidotais saturs (piemēram, mūzikas, kino, videomākslas darbi) ir svarīgs arguments ikvienam iedzīvotājam, kas iegādājas datu nesējus (piemēram, USB zibatmiņas, DVD). Pateicoties autoru veidotajam unikālajam saturam tiek ražoti, pirkti un lietoti datu nesēji, kas gadu gaitā tehnoloģiski attīstās, vēl vairāk pielāgojoties mūsdienu patērētāju  vajadzībām. Uz šo sakarību starp noteiktu iekārtu ražošanu un kultūras saturu jau 2006. gadā norādīja arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

Dažādu autordarbu radīšana un brīva pieejamība ir informācijas sabiedrības stūrakmeņi. Tās attīstībā ir jāņem vērā informācijas un telekomunikāciju nozares, autoru un kultūras procesos iesaistīto intereses. KM sagatavotais nesēju atlīdzības noteikumu projekts ir vērsts uz visu interešu līdzsvarošanu. Tāpēc KM aicina informācijas un telekomunikācijas nozari un autorus pārstāvošas organizācijas ciešāk sadarboties, lai sniegtu būtisku ieguldījumu informācijas sabiedrības attīstībā un Latvijas konkurētspējas stiprināšanā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē