Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Lībiņa-Egnere: Darbs pie Satversmes kodola ierakstīšanas Satversmes preambulā jāsāk tuvākajā laikā

Satversmes "kodols" jeb elementu kopums, kas veido Latvijas valsts konstitucionālo identitāti, ir nostiprināms Satversmes preambulā un, manā ieskatā, sekojot Konstitucionālo tiesību komisijas dotajai ceļa kartei, darbs pie izsvērta Satversmes "kodola" ierakstīšānas Satversmes preambulā Saeimai, sadarbojoties ar konstitucionālo tiesību ekspertiem, būtu jāuzsāk jau tuvākajā laikā, portālam Diena.lv sacija Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja vietniece, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docente Inese Lībiņa-Egnere (Reformu partija).

"Esmu gandarīta, ka Konstitucionālo tiesību komisijas viedoklī dota izsmeļoša atbilde, ka atsevišķi Satversmes panti nav nostiprināmi kā negrozāmi per se, tāpat arī nav lietderīgi paplašināt to jautājumu loku, par kuriem tautas nobalsošana nav rīkojama vispār," sacīja Saeimas deputāte.

"Tāpat Konstitucionālo tiesību komisijas viedoklis devis vērtīgu pienesumu konstitucionālo tiesību domas attīstībai, proti, arī par jautājumu, ka pašas Satversmes panti atrodas zināmā savstarpējā hierarhijā, un ka arī jebkuru jaunu Satversmes grozījumu saturs, jēga un arī to satversmība būtu vērtējama atbilstoši Satversmes "kodolam". Līdz šim par jau pieņemtu atsevišķu Satversmes pantu savstarpējo atbilstību vienotā Satversmes dokumentā Satversmes tiesa nav lēmusi, un par šādu tiesas kompetenci arī tiesību zinātnē vienprātības nebija," sacīja I.Lībiņa-Egnere.

"Tāpat būtiski ir jāuzsver Valsts prezidenta tiesība vēl pirms likuma vai Satversmes grozījuma izsludināšanas vērsties Satversmes tiesā un noskaidrot pieņemtā likumprojekta konstitucionalitāti,"atzina deputāte.

Kā vēstīts, Konstitucionālo tiesību komisijas atzinusi, ka konstitucionālo pamatu stiprināšanai atsevišķus Satversmes pantus varētu noteikt par negrozāmiem, tā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (Vienotība) apliecināja komisijas vadītājs, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits.

Komisija ir nonākusi pie secinājuma, ka Latvijā, tāpat kā daudzās citās Eiropas valstīs, ir jānosaka konstitucionālais kodols, ko likumdevējs nevar grozīt. Proti, šis kodols ietver valsts konstitucionālo pastāvēšanu, tās raksturu un demokrātisko iekārtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vajag mūsdienīgus uzņēmumus

Finanšu ministrija šonedēļ paziņoja, ka saskaņošanai tiek virzīti Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumi, kas paredz vienkāršot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu. Šie grozījumi ir ietverti likumproj...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē