Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Policija: Baumu un apzinātas dezinformācijas skaits arī turpmāk augs atbilstoši sociālo tīklu popularitātei

Baumu, provokāciju, apzinātas dezinformācijas un krāpšanu skaits arī turpmāk augs atbilstoši sociālo tīklu popularitātei, secinājusi Valsts policija (VP).

Attīstoties interneta segmentam, Latvijā pieaugs to noziegumu skaits, kur noziedzīgu darbību plānošanai vai realizēšanai tiek pielietotas informācijas tehnoloģijas un komunikācijas, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā Valsts policijas sniegtā informācija Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Palielinoties iedzīvotāju interesei par tehnoloģijām, pieaugs arī nodarījumu īpatsvars pret iedzīvotāju tiesībām un īpašumu, proti, pret korespondences noslēpumu datortīklos, pret informācijas pretlikumīgu iegūšanu un izmantošanu, krāpšanas internetā un tā tālāk.

Policija secinājusi, ka komersantiem, aktīvāk izmantojot tehnoloģijas un e-komerciju, pieaug komercnoslēpuma, krāpšanas, mājaslapas uzlaušanas un datorpirātisma riski. Attīstoties Latvijas interneta segmenta ātrumiem un kvalitātei, samazinoties izdevumiem, pieaug arī nelegāla satura izplatīšanas un šādu nodarījumu atbalstīšanas riski, piemēram, bērnu seksuālās izmantošanas materiālu un datorvīrusu izplatīšana.

Cirkulējošās informācijas kapacitātes pieaugums, datortīklu un lietotāju attīstība, piekļuves vienkāršošana savukārt būtiski paaugstina datu "nolaupīšanas" un bojāšanas iespējamību. Šī attīstība paaugstina rasisma un ksenofobijas materiālu izplatīšanas, sabiedrības domas manipulāciju, baumu izplatīšanas par finansiālo stāvokli un citus riskus.

Baumu, provokāciju, apzinātas dezinformācijas un krāpšanu skaits arī turpmāk augs atbilstoši sociālo tīklu popularitātei, uzskata VP.

VP arī secinājusi, ka pieaug mobilo telefonu drošības riski, piemēram, pieaugušie draudi un noziedznieku interese par Android operētājsistēmas ievainojamību, QR koda (divdimensionālā svītrkoda) izmantošana krāpniecisko darbību veikšanai.

Policija novērojusi, ka kibernoziegumi lielākoties nav saistīti ar vienu valsti, tiem ir transnacionāls raksturs. Noziedzīgie kontakti tiešsaistē tiek veidoti neatkarīgi no teritoriālā izvietojuma, stiprinot šīs noziedzības virtuālo "organizētību". Tāpat noziedznieki ir tendēti veikt prettiesiskas darbības pret ārvalstu iedzīvotājiem.

Policija atzīst, ka ir sarežģīti un brīžiem pat neiespējami viennozīmīgi noteikt nozieguma izdarīšanas vietu. Pārkāpējs var atrasties vienā valstī, cietušais - otrā, elektroniskie pierādījumi var būt uzglabāti trešajā, bet pārkāpēja līdzdalībnieki var atrasties ceturtajā valstī. Kibernoziegumu apkarošanai ir nepieciešamas īpašas zināšanas un pieredze.

Palielinoties informācijas izplatībai par pasaulē notikušajām traģēdijām un nelaimēm, noziedznieki aizvien biežāk pielieto metodi, kas tiek balstīta uz cilvēku iejūtību krīzes, traģēdijas vai haosa laikā, kad interneta lietotājs tiek maldināts par kādu labdarību vai citu pasākumu.

Noziedznieku motivācija galvenokārt ir saistīta ar materiāla labuma gūšanu vai ažiotāžas radīšanu, norāda VP.

Latvijā pašlaik kibernoziegumus apkaro vairākas VP struktūrvienības dažādos līmeņos. VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 4.nodaļas funkcijas ir saistītas ar nodarījumu pret automatizētas datu apstrādes sistēmas un datu drošības apkarošanu un intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību. Nodaļā ir 14 štata vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē