Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sārts: Krievijas izvērstā troļļošana ir nopirkts pakalpojums bez lielām inovācijām

Krievijas izvērstā troļļošana ir nopirkts pakalpojums bez lielas iniciatīvas un inovācijām, šādu viedokli intervijā aģentūrai LETA un aizsardzības portālam Defence Matters pauda centra direktors Jānis Sārts.Runājot par iespējām ierobežot tā saukto troļļošanu, Sārts norādīja, ka pirmais jautājums ir, cik labi vispār strādā aizliegumi.

"Nesen manīju ziņu, kurā norādīts, ka Krievija bija mēģinājusi pārbaudīt, vai var atslēgties no interneta. Secinājums ir, ka īsti nevar. Līdz ar to, manuprāt, labākās metodoloģijas šajā ziņā ir ļaut cilvēkiem redzēt trolli kā trolli," uzskata Sārts. Kā iespējamo risinājumu viņš minēja konkrētā programmatūrā radīt komandu, kas pēc noteiktiem parametriem pie komentāriem pievieno atzīmi "tu pašlaik lasi troļļa rakstīto"."Otrs būtiskais aspekts ir tas, ka šī troļļošana ir nopirkts pakalpojums. Tas ir bez lielas iniciatīvas, bez inovācijām, bez lielas ieguldīšanas. Kā kontrakts," pauda Sārts. Viņš atgādināja, ka troļļošanas fenomens nebūt nav jauns, jo tas ir radīts biznesa vidē, bet adaptēts politiskajiem pasūtījumiem."Bīstami ir tas, ka troļļi tiek izmantoti īpašas spiegošanas programmatūras izplatīšanai," piebilda Sārts. Skaidrojot spiegu programmatūras izplatīšanu, Sārts norādīja, ka atsevišķos gadījumos pie komentāriem ir sacīts - ja materiāls tev liekas saistošs, pārbaudi informāciju, paskatoties šeit. "Tam seko saite, kurā ir saturs, taču aiz tā visa slēpjas spiegu programmatūra, kas attiecīgi tiek instalēta datorā. Šādi gadījumi ir fiksēti," atzina centra direktors.Savukārt vaicāts, ja troļļošana tik lielu efektu nemaz nesniedz, kādēļ tas tiek darīts, Sārts retoriski vaicāja: "Varbūt viņi nav spējuši izmērīt tās efektivitāti?" Viņš atzina, ka troļļošanai tiek tērēts daudz naudas, kam neseko vēlamais efekts. "Neaizmirsīsim gan, ka pastāv emocionālais efekts. Cilvēks lielākoties nemaina savu priekšstatu, taču viņš var justies citādāk par to, ko domā. Efekti jau ir. Varbūt mēs nedaudz pārspīlējam, sakot, ka nav nekāda efekta," pauda Sārts, piebilstot, ka, skatoties uz summām, kas tam visam ir paredzēts, jāsecina, ka tas nav pats efektīvākais no finanšu līdzekļu tērēšanas veidiem.

Jau iepriekš vēstīts, ka papildus sava viedokļa paušanai novērota jauna tendence - interneta troļļi savos komentāros publicē saites uz inficētiem resursiem, tā 27.oktobrī notikušajā preses konferencē par aktualitātēm kiberdrošības jomā sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv IT drošības eksperts Kārlis Podiņš.

Kā sacīja Podiņš, ja parasti šādas saites tiek publicētas ar kriminālu noslieci un mērķi nelegāli iegūt kādus līdzekļus, šajā gadījumā iesaistīts Krievijas hakeru grupējums Turla, kas savukārt ir saistīts ar Krievijas specdienestiem.

Kā piebilda Cert.lv vadītājas vietnieks Varis Teivāns, komentāros tiek publicēti provokatīvi teksti, kas varētu interesēt cilvēkus, un piedāvāta saite uz ārēju resursu, kur būtu atrodama papildu informācija. "Uzklikšķinot uz saiti, tālāk notiek filtrācija, kurā tiek noteikts, vai konkrētais datora lietotājs uzbrucējam ir interesants vai nav," sacīja Teivāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē