Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Vēstnieks: Pēc Trampa ievēlēšanas Latvija var tikai priecāties par Kanādas lēmumu kļūt par NATO kaujas grupas ietvarvalsti

Ņemot vērā ar Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) saistīto nenoteiktību un Donalda Trampa neprognozējamo ASV administrācijas pārņemšanu, Latvija pilnīgi noteikti nav zaudētāja, tajā par NATO kaujas grupas vadošo valsti kļūstot Kanādai, uzskata bijušais Latvijas aizsardzības ministrs, pašreizējais Latvijas vēstnieks Francijā Imants Lieģis.

Vēstnieks Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) publikācijā "Latvijas ārējā un drošības politika. Gadagrāmata 2017" atminas, ka, gatavojoties Varšavas samitam, norisinājās ievērojami spraigas aizkulišu diskusijas par to, kura NATO valsts uzņemsies vadošo lomu katrā no četrām austrumu flanga valstīm.

"Izkristalizējoties ziņai par Vācijas "vadošās valsts" funkciju uzņemšanos Lietuvā un Lielbritānijas - Igaunijā, Kanāda piekrita uzņemties šo būtisko lomu Latvijā," atgādināja Lieģis.

Vēstnieks atminējās, ka bija brīži, kad šķita, ka šo lomu Latvijā varētu uzņemties ASV, bet tika pieņemts lēmums, ka ASV būs Polijas "vadošā valsts". Līdz ar to, ņemot vērā ar Lielbritānijas izstāšanos no ES saistīto nenoteiktību un Trampa neprognozējamo ASV administrācijas pārņemšanu šā gada janvārī, vēstniekam šķiet, ka Latvija pilnīgi noteikti nav zaudētāja, Kanādai kļūstot par tās "vadošo valsti".

LETA jau vēstīja, ka 8.jūlijā NATO samitā Varšavā tika apstiprināta vienošanās par NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā rotācijas kārtībā. Tika pieņemts lēmums, ka 2017.gadā Latvijā, Polijā, Igaunijā un Lietuvā izvietos daudznacionālas bataljona lieluma kaujas grupas un Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts būs Kanāda.

Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Pēc Spānijas lēmuma iekļauties NATO kaujas grupā Latvijā šī grupa ir pilnībā noformēta. Kanādas vadītajā kaujas grupā būs Kanāda, Albānija, Itālija, Spānija, Slovēnija un Polija.

Kanādai atturēšanas misija Eiropā, tostarp arī Latvijā, trīs gadu periodā izmaksās 348,6 miljonus Kanādas dolāru jeb aptuveni 245 miljonus eiro.

Kanādas spēki Latvijā sāks ierasties šī gada pavasarī.

 

Top komentāri

Esma Mierīga von Pārliecināta
E
Visās problēmās vainīga ir Krievija.
nav nekāda manna
n
Mēs esam situācijas ķīlnieki, kurā valsti vada un pārstāv cilvēki, kuri klieguši "Slava PSKP!", bet paši domājuši citādi...un tie tradīcijas mainīt negrib, bet turpina klaigāt...
Varbūts Varžacs
V
Re, Kanāda tagad latviešu padevīgās valdibas zilajās acīs atklājās par pasaules verenāko impēriju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē