Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Zanders: Cienījamie Latvijas krievi

Tiem cilvēkiem, kuri ir pārliecināti, ka Latvijā krievu valodai netiek ierādīta pienācīga vieta, ieteiktu izlasīt Krievijas lingvista profesora Maksima Kronhauza grāmatu Krievu valoda uz nervu sabrukuma robežas (Russkij jazik na graņi ņervnogo sriva). Pārsimt lappusēs autors apkopojis piemērus no visdažādākajām valodas lietošanas vidēm un, kā jau liecina darba nosaukums, secina, ka ar lielo un vareno krievu valodu notiek kas jocīgs un nelāgs.

Lasot Kronhauzu, var gan pasmieties (glamūrīgo vārdu lietošana nevietā - piemēram, uzraksts pie tirgus būdiņas «Ekskluzīva jēra gaļa»), gan pašausmināties (cietumnieku un bandītu leksikas parādīšanās oficiālos, piemēram, Ārlietu ministrijas, paziņojumos).

Lai kā arī būtu, rodas vēlēšanās uzdot retorisku jautājumu: kurš tad īsti pazemo, noniecina krievu valodu? Vai pašiem krievu valodas aizstāvjiem sirdsapziņa ir pilnīgi tīra? Krievu valoda tiek samocīta pašā Krievijā, kur nav nedz uzpūtīgu latviešu, nedz tās lietošanas ierobežojumu. Atļaušos pat apgalvot, ka Latvijā krievu valoda ir labākā stāvoklī - nemāku spriest par interneta vidi, bet vismaz vietējos krievu valodā strādājošajos medijos nav tādas lingvistiskas putras kā Maskavas medijos (daudz piemēru minētajā grāmatā). Protams, tieši to pašu var atgādināt daļai latviešu valodas aizstāvju par latviešu valodu, tomēr godājamiem līdzpilsoņiem, kuri krievu valodu uzskata par savu dzimto valodu, jāteic: izturieties paši ar lielāku cieņu pret šo vērtību!

Ja ņem vērā, cik lielu apjomu izcilu daiļdarbu, zinātniskās literatūras, tulkojumu, periodikas rada krievu valodas telpa (tam ir objektīvi iemesli - kaut vai nesalīdzināmi lielāks lietotāju, tātad potenciālo pircēju skaits), var tikai pabrīnīties, kādus, atvainojiet, mēslus tirgo grāmatnīcas un preses tirdzniecības vietas. Savukārt ap vērtīgiem izdevumiem spieto gan krievi, gan latvieši, kuri krievu valodu aktīvi izmanto un uzskata par pašsaprotamu vērtību savu zināšanu papildināšanai. Un kur ir pētījumi par krievu kopienas vēsturi, kultūru Latvijā? Daudz paveicis nelaiķis Jurijs Abizovs, kaut ko dara vecticībnieku kopiena, bet tas arī faktiski viss (ja neskaita dažus... latviešu pētniekus).

Tātad, ja mīlat savu dzimto valodu un vēlaties ar to dalīties, mazāk lietojiet to kā politisku instrumentu, vairāk kā neapšaubāmu vērtību.

Top komentāri

omiite
o
piekritu, ir ļoti grūti klausīties katru dienu gan transporta, gan uz ielās "bļ...bļ...bļ vai ma't..matj pere matj!!!
Krieviete
K
Ļoti labs raksts!!! Pilnigi piekritu Zandera kungam! Mēs, krievi, pasi nemākam runāt vairs sava dzimtajā valodā. Kauns. Un vispār, man šķiet, ka jābeidz kilgoties un naidoties. Mana dzimtene ie Latvija, bet esmu krievietu, nu un tad? Dzimtene viņa ir un paliek Dzimtene vienalga vai esmu krieviete, baltkrieviete vai čukča :). Un man ir pilnīgi vienalga ka mani uztver šājā pasaulē citi. Es mīlu un milēšu savu Latviju, savu zemi, savus tautiešus, jo viņi kādi viņi nebūtu viņi ir mani tautieši... MANI, tādi kadi viņi ir... un man viņi patik!
līdaka
l
to zandarts vai tik pašam galvā nav putra?. Lasi ,kas rakstīts un neizrādi savu "pilnmēness gudrību."
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē